Winnaar Fair Politician 2013 Bram van Ojik: ‘Modernisering moet niet een doel op zichzelf worden’

GroenLinks-parlementslid Bram van Ojik heeft gisteren de Fair Politician of the Year Award gekregen voor zijn inzet om het Nederlands beleid coherenter te maken. De winnaar van vorig jaar, Joël Voordewind (ChristenUnie), werd tweede. Jesse Klaver (GroenLinks), Jasper van Dijk en Arnold Merkies (SP) mochten een derde plaats delen. De prijs is een initiatief van de Max van der Stoel Foundation, voorheen de Evert Vermeer Stichting. 

Bram van Ojik bleef er bij minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) op hameren dat een grotere rol van handel en het Nederlandse bedrijfsleven niet ten koste mag gaan van ontwikkelingslanden en armoedebestrijding, aldus de stichting. Hij kaartte thema’s op een breed scala van terreinen aan, zoals eerlijke handelsverdragen, vrijemarkt bescherming voor ontwikkelingslanden, landroof, biobrandstoffen, strenge regelgeving op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en een fatsoenlijk loon voor vrouwen. Ook hield hij zich bezig met de bestrijding van belastingontwijking, de noodzaak van ontwikkelingsrelevantie van het Dutch Good Growth Fund en klimaatfinanciering.

Internationale solidariteit

Bram van Ojik, die zichtbaar vereerd was, mocht de prijs uit handen van Hivos directeur Manuela Monteiro ontvangen. Dat gaf voor hem de prijs extra betekenis. ‘Manuela en ik vinden het niet erg om nog steeds “ouderwetse” woorden als internationale solidariteit te gebruiken. Dat ontwikkelingssamenwerking niet meer modern meer zou zijn, daar heb ik me altijd tegen verzet, en ik ben blij met Manuela als medestander daarin. We zijn niet vies van modernisering, maar het moet niet een doel op zichzelf worden.’ Als bewijs dat GroenLinks zich ook wel degelijk met “modernere” thema’s bezighoudt, noemde hij zijn inzet voor belastingontwijking; een kar die volgens hem met name door de SP en GroenLinks wordt getrokken. Iets waar Marit Maij, de PvdA woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking die ook aanwezig was, het blijkbaar niet helemaal mee eens was, want ze fluisterde tegen haar medewerker: ‘Hij vergeet ons’.

Joël Voordewind, die vorig jaar de prijs nog won, werd dit jaar tweede voor onder meer zijn strijd tegen kinderarbeid en het eerlijker maken van de Turkse katoensector. Een driedubbel gedeelde derde plek ging naar Arnold Merkies, Jasper van Dijk (beide SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) wegens het aanpakken van belastingontwijking.

Europa

Het was sowieso een GroenLinks feestje, want GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini, die dinsdag de Fair Politician of the Year Europe kreeg voor haar inzet voor toegang tot medicijnen, eerlijke handelsverdragen en conflictmineralen, was ook aanwezig. Sargentini gaf aan dat ze de prijs met name zo sympathiek vond omdat het niet alleen gaat om mensen die ontwikkelingssamenwerking het warmste hart toedragen, maar juist om beleidscoherentie. Of, zoals ze dat in het Europees Parlement noemen ‘Policy Coherence for Development’. Dan gaat het om zaken als het Europees handelsbeleid en het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Sargentini: ‘Dat verdrag heeft enorme consequenties voor ontwikkelingslanden. Wat betekent dit nu voor de Doha-onderhandelingen; kunnen we die nu helemaal begraven?’

Marit Maij van de Partij van de Arbeid kreeg een eervolle vermelding. Zij zette zich met name in voor conflictmineralen en gendermainstreaming.

De prijs wordt uitgereikt op basis van een ranking waarmee wordt bijgehouden wanneer parlementariërs zich via parlementaire vragen, amendementen of in opinies en rapporten inzetten voor ‘fair’ en coherent beleid. Jasper van Teeffelen van de Max van der Stoel Foundation excuseerde zich voor de mensen die zich in de achterkamertjes hard maken voor coherentie, ‘want dat konden we niet meenemen’.

Auteur
Selma Zijlstra

Datum:
27 juni 2013
Categorieën: