Hivos benoemt Edwin Huizing tot nieuwe algemeen directeur

Per 1 september zal Edwin Huizing in dienst treden als de nieuwe algemeen directeur van Hivos. Huizing volgt hiermee Manuela Monteiro op die na een dienstverband van tien jaar met pensioen gaat.

Jan Ernst de Groot, voorzitter van de Raad van Toezicht van Hivos is in zijn nopjes met de aanstelling van Huizing. ‘Hij heeft ruime ervaring in het veld en in het leiden van grote verandertrajecten, kwaliteiten die aan devooravond van een belangrijke koerswijziging van Hivos nadrukkelijk zijn meegewogen door de Raad van Toezicht. Edwin heeft bovendien veelaffiniteit met thema’s als burgerparticipatie, vrouwenrechten, seksuele rechten en duurzame productie’, zegt De Groot in een persverklaring.

Huizing is afkomstig van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) als directeur van het sub-regionale kantoor voor Oost- en Zuidelijk Afrika. Daar is hij verantwoordelijk voor de ondersteuning van 23 landen waarin UNFPA met overheden en maatschappelijke organisaties samenwerkt om seksuele en reproductieve rechten te bevorderen, toegang tot family planning te waarborgen, moedersterfte te verlagen en jongeren meer zeggenschap te geven over hun eigen toekomst. Voordat Huizing in dienst trad bij UNFPA was hij negen jaar werkzaam bij VluchtelingenWerk Nederland. Tussen 2006 en 2010 was hij daar algemeen directeur. Tussen 1989 en 2001 werkte hij voor SNV in Botswana, Niger en Mali.

Huizing, die momenteel in DR Congo zijn laatste UNFPA-klus uitvoert, ziet een grote uitdaging in het hervormen en nog innovatiever maken van Hivos. ‘Zonder dat de organisatie haar identiteit verliest’, benadrukt hij in het persbericht. ‘Hivos wil een eigentijds antwoord vinden op sociale ongelijkheid en verdelingsvraagstukken. Dat antwoord zoeken we in transparante overheden, open samenlevingen en een vergroening van de economie. Niet alleen in lage inkomenslanden, maar ook in opkomende landen.’ Ook spreekt hij de wens uit om vrouwen te ondersteunen om zelf te bepalen of en wanneer zij zwanger worden, een van de zaken waar hij zich momenteel bij UNFPA hard voor maakt. ‘Ik zie ernaar uit om dit soort onderwerpen samen met de enthousiaste professionals van Hivos aan te pakken’, besluit hij.

Auteur
Selma Zijlstra

Datum:
04 juni 2013