Charity Cup komende zaterdag

Komende zaterdag wordt de Charity Cup weer gespeeld, het jaarlijkse voetbaltoernooi van de ontwikkelingssector. Er doet een recordaantal van 24 teams mee op de velden van AVV Sloterdijk in Amsterdam. Vice Versa sprak met organisator Reinanke Haagsma van MDF Training & Consultancy (MDF).

‘De Charity Cup is hét voetbaltoernooi in de internationale ontwikkelingssamenwerking. Organisaties die in deze sector werkzaam zijn strijden jaarlijks begin juni om de prestigieuze Charity Cup titel. Dit jaar doen er wel 24 teams mee! Elk team levert 5 spelers, 1 keeper en een aantal reservespelers. Tel daarbij op de supporters en je kunt je voorstellen dat we met heel veel mensen gaan genieten van de gezelligheid dit jaar!’

Waarom organiseert MDF het dit jaar?

‘MDF werd vorig jaar eerste in haar poule en stond in de finale tegenover Hirda die won in haar poule. En iedereen weet: verlies je de finale van de Charity Cup, dan organiseer je het daarop volgende jaar. Tot op de dag van vandaag twijfel ik of Hirda nou echt zo goed was, of dat mijn team met opzet verloor. Want Hirda won met gemak en om dit verlies had mijn team verbazingwekkend veel lol. Er bleek binnen het hele MDF team ook geen twijfel te bestaan over wie er persoonlijk verantwoordelijk zou worden voor de organisatie. Inderdaad, c’est moi.’

Wie doen er zoal mee?

‘Heel diverse organisaties, denk aan Amnesty, Fairfood, Hivos, OxfamNovib, IDleaks, Warchild, 1%club, Partos, Lokaalmondiaal, BoP Innovation Centre, … Neem maar eens een kijkje op facebook, daar staan ze allemaal op een rij en hebben ook al veel spelers laten weten dat ze erbij zijn.  Een heel bijzondere organisatie die dit jaar meedoet is de Vluchtkerk, een organisatie die zich sterk maakt voor de situatie van vluchtelingen die in Nederland verblijven. Na opnieuw op straat te zijn gezet hebben ze op 31 mei j.l. een nieuw onderkomen gevonden in een leegstaand kantorencomplex in Amsterdam Slotervaart. Ze willen met een team van vluchtelingen en vrijwilligers meedoen, maar vanwege alle onzekerheden is het nog niet zeker dat ze erbij zijn heb ik zojuist begrepen. Ik hoop uiteraard van harte dat dat wel lukt.’

Gaat het alleen om het voetbal of is er meer te beleven?

‘Nou het is bijvoorbeeld ook erg leuk dat Manon Stravens haar boek Bamako Bonjour! komt signeren! Ze lanceerde het op 29 mei en komt speciaal naar de Charity Cup om tussen 12.00 en 13.00 in elk verkocht boek haar handtekening te zetten. Daarnaast zijn ook ViceVersa en OneWorld aanwezig. Mensen die een abonnement op Vice Versa nemen kunnen het boek van Manon gratis meenemen. Op zondag komt iedereen dus bij van alle sportieve inspanningen met héérlijk leesvoer!

Ook komt Ricardo Wijngaarde muziek draaien aan het einde van de dag en kunnen deelnemers natuurlijk netwerken. Ik bedenk me nu ineens dat het ook nog erg leuk is als er iemand foto’s wil maken.. Nou bij deze, vrijwilligers mogen contact met mij opnemen!’

Wie zijn de favorieten voor de zege?

‘Dat is de moeilijkste vraag die je me kunt stellen. De Charity Cup is het meest onvoorspelbare toernooi dat er bestaat. Uiteraard heb ik wederom alle vertrouwen in MDF. Let vooral op Bouba Koné, want die heeft nog extra geoefend geloof ik. Uit de polls op facebook kwamen de volgende favorieten uit de bus rollen: Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, Stichting Oikos, HaRoLHuRi, MDF en Vluchtelingenwerk. Wat ik eigenlijk vooral leuk vind, is dat alle teams dit jaar zo goed bezig zijn om te zorgen voor diversiteit binnen de ploegen. Mannen, vrouwen, jong, oud… Dat vergroot mijn enthousiasme nog meer!’

Welke man in de ontwikkelingssector zou jij nog wel eens in voetbaloutfit willen zien?

‘Ik neem bij deze terug dat de vorige vraag de moeilijkste vraag is die je kunt stellen.’

Waar en wanneer is het precies?

‘Zaterdag 8 juni op de velden van A.V.V. Sloterdijk ) in Amsterdam. De teams registreren zich om 9.45 en spelen de eerste wedstrijd om 10.15. Om 16.00 is de finale. 20 minuten later weten we wie er dit jaar met de titel vandoor gaat én wie er volgend jaar organiseert.’

Wat moeten nieuwe organisaties doen om volgend jaar mee te spelen?

‘Ik heb zoveel mogelijk promotie gemaakt om ook organisaties te bereiken die eerder niet meededen. Wil je volgend jaar ook op de hoogte gehouden worden, stuur mij dan nog even een e-mail. Alle contactgegevens geef ik door aan de organisatie die de Charity Cup in 2014 organiseert. Hopelijk kunnen zij alle organisaties die interesse tonen volgend jaar weer bereiken.’

Meer information: Reinanke Haagsma, MDF Training & Consultancy Neem contact op via LinkedIn (nl.linkedin.com/in/reinankehaagsma/) of stuur een e-mail naar rha(at)mdf.nl

Auteur
Selma Zijlstra

Datum:
06 juni 2013
Categorieën:
Tags: