Boze Brazilianen de straat op tegen WK-voetbal

Gisteravond gingen in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro betogers de straat op om te protesteren tegen de verhoging van het bustarief en het slechte economische beleid. Ook de hoge uitgaven van het Wereldkampioenschap voetbal dat volgend jaar in het land gehouden zal worden en de huidige Confedaration Cup stuiten de inwoners van Rio de Janeiro tegen de borst. Hoofdredacteur van Vice Versa, Marc Broere, is in het kader van het Lokaalmondiaal Beyond Your World journanlistiek uitwisselingsprogramma in Brazilië en maakte de protesten van dichtbij mee. Jonge journalist Mario Miskovic filmde de protesten.

‘Met deze Beyond Your World-reis vallen we met onze neus in de journalistieke boter’, zegt deelnemer en freelance journalist Mario Miskovic. Nog maar net geland op Braziliaanse bodem, waren de Beyond Your World’ers maandagavond aanwezig bij de demonstratie in Rio de Janeiro waar ruim 100.000 mensen de straat op gingen om hun onvrede te uiten.

Een veelgehoorde leus was “Sem Violêcia”, waarbij de demonstranten verwijzen naar het politiegeweld bij eerdere protesten vorige week. De demonstratie verliep lange tijd rustig. Een kleine groep demonstranten probeerde later op de avond een overheidsgebouw binnen te dringen. Daarbij staken zij onder meer een auto in brand.

Wat vorige week in São Paulo begon als een protest tegen gestegen prijzen voor het openbaar vervoer, groeide na enkele dagen uit tot een breed gedragen protest tegen verkwisting en corruptie door de Braziliaanse regering. De trotse Brazilianen verwijten de regering van Dilma Rousseff te veel geld te steken in het WK voetbal en de Confederations Cup, terwijl zij niets terug zien van de beloofde verbeteringen in het transport, het onderwijs en de gezondheidszorg.

Deze week staan er nieuwe protesten gepland door heel Brazilië.

Bekijk hieronder de video gemaakt door Mario Miskovic ter plaatse. Meer foto’s van de demonstratie zijn te vinden op Facebook en Twitter @BYWNL en zijn gemaakt door BYW’er Lambert Wassink.

Auteur
Vice Versa

Datum:
18 juni 2013
Categorieën: