Intuïtief en doelgericht: portret Manuela Monteiro

Hivos-directeur Manuela Monteiro gaat na 34 jaar ontwikkelingswerk met pensioen. In Lissabon was ze het slimste meisje van de klas en als studente ontworstelde ze zich aan de dictatuur door naar Nederland te vluchten. Deze weigering haar idealen en ambitie te verloochenen zettte ze bij Hivos om in vooruitstrevend leiderschap en het doorbreken van vele taboes. In de Vice Versa nummer 2 vertelt ze uitgebreid over haar idealen.

Monteiro vertelt in het interview openhartig over wat haar drijft. ‘Ik vind het onacceptabel als mensen worden belemmerd in hun mogelijkheden. De potentie, de wil en de ambitie die iedereen heeft, die moeten de ruimte krijgen. De waardigheid van de mens is voor  mij essentieel. Als deze zich niet kan ontplooien en mensen worden vernederd, in een hoek gedreven kan ik daar niet goed tegen. Dat heeft vast te maken met mijn persoonlijke ervaring.’

Ook vertelt Monteiro over haar Portugese achtergrond en hoe ze opgroeide in een arm boerenmilieu. Ze ging Engels en Duits studeren in Lissabon en maakte deel uit van de protestbeweging tegen de dictatuur. In 1971 vluchtte ze uit Portugal naar Nederland, samen met haar man. ‘Eenmaal in Nederland aangekomen wilde ik me inzetten tegen onderdrukking en onrechtvaardigheid in de wereld.’

Hivos: humanisme en ambitie

Na een aantal jaar te werken als projectmedewerker werd Monteiro coördinator Afrika en vervolgens projectdirecteur. Monteiro: ‘Ik was nummer twee binnen Hivos, maar wilde nummer een worden. Ik ben ambitieus – punt. Je hebt een bepaald idee en dat wil je realiseren, heel doelgericht. Dat gaat beter als je baas bent. […] Jaap Dijkstra [destijds directeur Hivos, red.] wilde minder gaan werken en ze vroegen of ik ervoor zou voelen om directeur te worden.’

‘Ik ben heel trots op wat we binnen Hivos hebben bereikt. Ik zie voor ons nog enorme kansen, ongeacht wat er met ontwikkelingssamenwerking gebeurt. Vrijheid is de kern van de organisatie en ook wat mij enorm drijft. […] We zijn goed in het samen met partners bedenken van strategieën en modellen die leiden tot verandering. Wij zijn altijd al innovatief geweest in de zin dat wij nieuwe niches, nieuwe onderwerpen hebben ontwikkeld.’

Ook vertelt ze over de nieuwe koers van Hivos: ‘Wat wij in de toekomst voor ogen hebben is van een andere orde. We willen echt nieuwe modellen gaan ontwikkelen. We proberen een omgeving te creëren waarin innovatie, nieuwe modellen, beter kunnen ontstaan. Dat doen we door met partners ‘innovatiehubs’ te vormen en te kijken hoe we met nieuwe middelen een probleem kunnen aanpakken.’

Een mooi perspectief

‘Als ik terugkijk, vind ik dat ik ongelooflijk veel geluk heb gehad. Als er een club is die echt kansen biedt aan mensen, dan is het Hivos wel. Ik had geen werkervaring toen ik bij Hivos kwam. Ze vonden: we geven deze meid een kans. Ik vind dat Hivos dat nog steeds doet.

Ik zit al 34 jaar in dit werk. Een hele tijd. Ik merk dat het tempo van ons werk enorm verhoogd is, evenals de productiviteit. Ik vind het nog steeds leuk, maar vind iets meer rust en vrije tijd nu wel passen. Het geeft me ook meer ruimte om na te denken over het beleid en om te schrijven. […] Dat in combinatie met meer vrije tijd, vind ik een mooi perspectief.’

Lees het hele interview in de Vice Versa die afgelopen zaterdag is verschenen. Nog geen abonnee? Neem dan nu een abonnement en krijg het laatste nummer thuis gestuurd.

 

Auteur
Selma Zijlstra

Datum:
02 mei 2013
Categorieën: