Boekpresentatie Bamako Bonjour! op 29 mei

Op woensdag 29 mei wordt in het Humanity House in Den Haag het boek ‘Bamako Bonjour!’gepresenteerd. Tijdens een talkshow wordt niet alleen schrijfster Manon Stravens en haar boek voor het voetlicht gebracht, maar wordt ook dieper doorgesproken over berichtgeving over Afrika en over ontwikkelingssamenwerking. Wat voor soort verhalen slaan vandaag de dag wel en niet aan bij het Nederlandse lezerspubliek? Welke insteek en media-outlets moet je kiezen om mensen te bereiken? En wat wordt er zoal beweerd over ontwikkelingssamenwerking in de kranten en in het publieke debat?

Bamako Bonjour! gaat over het dagelijks leven en de volle werkweek van een jonge ontwikkelingswerker in Mali. Met humor, een kritische pen en veel bitterzoete glaasjes thee schetst Manon Stravens een tijdsbeeld van bijna vier jaar ontwikkelingssamenwerking uit het veld. Hoe gaat de ‘principefundamentalist’ om met pesterige politiemannen en het fenomeen huispersoneel? Hoe doet en beleeft ze haar werk in een tijd van kritische debatten en besneden budgetten binnen haar vakgebied?

Ze doet verhaal over hoofdpijndossiers en inspirerende heethoofden die ze tijdens haar dienstreizen ontmoet. Hoe het is om met partnerorganisaties te werken die al bestonden toen zij nog in de wieg lag. Ze kijkt voetbal met de familie van de Malinese sterspeler Seydou Keita en de culturele kroontjes van Mali worden met een antropologisch oog bestudeerd. Ondertussen raakt het land in een zware crisis en interveniëren de Franse troepen. Wat betekent dit voor het dagelijkse werk?

In het voorwoord schrijft Tony van der Meulen, voorzitter van Lokaalmondiaal/Coolpolitics en oud-hoofdredacteur van De Tijd en het Brabants Dagblad: ‘Manon Stravens verstaat de kunst haar enthousiasme en ook haar twijfels over haar werk te beschrijven in een heel toegankelijke, vaak ook geestige stijl, waarbij haar innemende zelfkritiek de krenten in de pap zijn.’

Bamako Bonjour is het eerste boek in de Vice Versa reeks van KIT-Publishers en wordt samen uitgeven met ICCO.

Programma presentatie Bamako Bonjour!

De presentatie is in handen van Marc Broere en Siri Lijfering van Vice Versa.

17.30 Inloop

18.00-18.05 uur  Welkom

18.05-18.15 uur  Introductie Bamako Bonjour en Manon Stravens door Marc Broere

18.15-18.35 uur Gesprek met Manon Stravens door Tony van der Meulen over het boek.

18.35-18.40 uur Voorgelezen column uit het boek door Wieke Stravens

18.40-19.00 uur Gesprek met Wilco van Bokhorst en Merel Rumping van ID-Leaks. ID- Leaks verzamelt materiaal over misverstanden en feitelijke onjuistheden in de Nederlandse media en binnen het Nederlandse debat over OS en probeert die recht te zetten. Wat zijn nu de meest gehoorde misverstanden en wat is de toon over OS in de media en het publieke debat?

19.00-19.30 Rondetafelgesprek. Hoe schrijf je nu een goed verhaal over ontwikkelingssamenwerking, globalisering, Afrika en andere mondiale onderwerpen?Welke invalshoek en tone of voice kies je en welke media-outlets komen hiervoor het beste tot z’n recht? Met onder andere Seada Nourhussen (Trouw), Tony van der Meulen en Babah Tarawally (OneWorld))

19.30 Borrel

De presentatie begint om 18.00 uur (inloop 17.30) en wordt om 19.30 afgesloten met een borrel. Aanmelden voor de presentatie kan via aanmelden[a]humanityhouse.org met als onderwerp ‘Bamako Bonjour!’  

Auteur
Selma Zijlstra

Datum:
22 mei 2013
Categorieën: