
Vice Versa nummer 2 is uit: ‘Het KIT was er altijd al, kunnen we nog zonder?’
Vandaag verschijnt de nieuwe Vice Versa. Met daarin onder andere Ploumens beleidsnota in 12 cliffhangers, een uitgebreide reportage over het Koninklijk Instituut voor de Tropen, en de idealen van Hivos-directeur Manuela Monteiro, die dit jaar met pensioen gaat.
Begin april verscheen de langverwachte nota van minister Ploumen: ‘Wat de wereld verdient: Een nieuwe agenda voor hulp, handel en investeringen’. Paul van den Berg zet de 12 meest opvallende punten uit de beleidsbrief op een rij. ‘Vooralsnog kunnen we slechts stellen dat de steigers zijn gebouwd voor internationale samenwerking 2.0. Of het een mooie villa wordt of een arbeiderswoning, is nu nog de vraag.’
De idealen van Hivos-directeur Manuela Monteiro
Hivos-directeur Manuela Monteiro gaat na 34 jaar ontwikkelingswerk met pensioen. In Lissabon was ze het slimste meisje van de klas en als studente ontworstelde ze zich aan de dictatuur door naar Nederland te vluchten. Deze weigering haar idealen en ambitie te verloochenen zette ze bij Hivos om in vooruitstrevend leiderschap en het doorbreken van vele taboes. Janneke Juffermans sprak met Monteiro over haar idealen. ‘Ik kan niet tegen onrecht en ik ben ambitieus – punt.’
Het KIT blijft, maar verandert
De toekomst van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam heeft te midden van alle bezuinigingen een symboolfunctie gekregen. Want het KIT was er eigenlijk altijd al: zouden wij nog zonder kunnen? Tony van der Meulen verkent de voormalige koloniale burcht die nu een modern kennisinstituut is.
Bruggenbouwers
Vanuit welke ‘wereld’ kun je het beste bouwen aan maatschappelijk welzijn – het bedrijfsleven, de overheid of de ontwikkelingssector? Reinanke Haagsma gaat op zoek naar bruggenbouwers, mensen die thuis zijn in verschillende sectoren, om antwoord te vinden op die vraag. Voor deze eerste aflevering ontmoette ze Terre des Hommes-directeur Albert Jaap van Santbrink.
Voorpublicatie Bamako Bonjour!
In mei verschijnt ‘Bamako Bonjour! Over heethoofden, hulp en humor in crisistijd’ van Manon Stravens. Het boek is het eerste deel in de Vice Versa reeks van KIT Publishers. In dit nummer een voorpublicatie. Wat kun je als jonge ontwikkelingswerker allemaal tegenkomen bij partnerorganisaties waarvan sommigen al bestonden toen jij nog niet eens geboren was?
Alle schijnwerpers op Gauke Andriesse
Hans Beerends sprak met Gauke Andriesse, microkredietspecialist van Cordaid die zijn maatschappelijke verontwaardiging omzet in succesvolle misdaadromans. In 2011 ontving hij voor zijn boek ‘De Handen van Kalman Teller’ de Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor het beste misdaadboek. Onlangs verscheen ‘Nu ik er niet meer ben’, alweer zijn zesde thriller.
SBOS blijft dicht
SBOS, het subsidieloket voor mondiaal burgerschap, blijft dicht. De komende jaren zijn er nauwelijks meer activiteiten om Nederlanders bij internationale samenwerking te betrekken. Een afweging van minister Ploumen die moeilijk goed te praten is.
Reportage: Handelspoort Zuid-Afrika
Zuid Afrika is de economische en politieke grootmacht van het Afrikaanse continent. Met een zetel aan de BRICS-tafel is het land ook op het wereldtoneel goed vertegenwoordigd. Toch groeit de werkloosheid en blijft er veel sociale onvrede. Vice Versa vroeg aan Zuid-Afrikaanse en Nederlandse ondernemers hoe het zakendoen bevalt.
Beschouwing
Er komt zoals eerder gesteld geen overheidsgeld meer om betrokkenheid van burgers bij internationale samenwerking te vergroten. Jammer, schrijft hoofdredacteur Marc Broere in zijn Beschouwing. Want juist een toename van mondiaal burgerschap is een belangrijke voorwaarden om Ploumens beleid te laten slagen.
En verder….
de vaste columns van Jan Pronk, Paul Hoebink, Ellen Mangnus en nieuwe columniste Brigitte Mugiraneza, en de rubriek Wat is Wijsheid samengesteld door Lau Schulpen van het CIDIN.
Wilt u dit nummer nog ontvangen? Neem dan snel een abonnement op Vice Versa en ontvang ‘Bamako Bonjour’ van Manon Stravens!