Vrijdagmiddagborrel: Manuela

Volgende week dinsdag neemt Manuela Monteiro afscheid als directeur van Hivos. Marc Broere blikt terug op deze markante en inspirerende persoon uit de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. En heeft het laatste nieuws over de vacante directeursposten bij Hivos en Cordaid.

In 1990 had ik mijn eerste interview met Manuela Monteiro. Ze was toen adjunct-directeur projecten van Hivos. Samen met toenmalig directeur Jaap Dijkstra praatte ze over Hivos’ groei naar volwassenheid. Het interview vond plaats, kort nadat Hivos was verhuisd naar het nieuwe pand waar de organisatie nog steeds zetelt. Ik was ook bij de opening geweest waar Prins Claus het gebouw ‘inzegende’ door z’n hand op traditionele Indiase manier in de muur te steken. De handafdruk zit er nog steeds.

Zelfverzekerdheid

Bij het interview stond een brutale foto die zelfverzekerdheid uitstraalde. Jaap Dijkstra droeg een trui, Manuela een stropdas. Ze vertelde dat Hivos meer dan de andere Nederlandse ontwikkelingsorganisaties de voorkeur gaf aan wat jongere organisaties in het Zuiden om mee samen te werken, omdat zij wat innovatiefs kunnen brengen. ‘Je gaat samenwerkingsrelaties aan met organisaties die zich vaak nog niet bewezen hebben. Maar juist omdat we zelf ook klein gestart zijn, vinden we dat die organisaties een kans moeten krijgen.’

Hivos is zeker volwassen geworden en is van de grote Nederlandse ontwikkelingsorganisaties nog altijd de meest innovatieve, denk ik. Manuela heeft daar voor een belangrijk deel aan bijgedragen. Nu neemt ze afscheid en gaat ze met pensioen. In de nieuwe Vice Versa die volgende week verschijnt vertelt ze over haar drijfveren. Het is een mooi portret geworden over een idealistische en ook ambitieuze vrouw die op een mooie loopbaan in de ontwikkelingssamenwerking kan terugkijken.

‘De waardigheid van de mens is voor mij essentieel’, zegt ze onder meer in het interview. ‘Als deze zich niet kan ontplooien en mensen vernederd worden, in een hoek gedreven, kan ik daar niet goed tegen.’

Niet achter de geraniums

Op een van de foto’s bij het interview staat Manuela met een doos met planten in de hand. Hoewel ze haar pensioen dubbel en dwars verdiend heeft, hoop ik niet dat ze vanaf nu achter de geraniums gaat zitten. Daarvoor heeft ze nog veel te veel te vertellen. En verder heeft de sector juist in deze roerige tijden mensen nodig die met gezag en kennis kunnen spreken.

Misschien een kleine concrete suggestie van mijn kant. Manuela, ga een aantal jonge talentvolle professionals in de sector coachen en begeleiden. Een kleine masterclass voor Young Professionals over werken en leiding geven in de ontwikkelingssector. Vice Versa pakt dit idee graag met je op.

Opvolgingnieuws

Tot slot nog het laatste nieuws over de opvolging van Manuela Monteiro en van René Grotenhuis van Cordaid. Volgens goed ingelichte bronnen blijft René Grotenhuis nog een half jaar langer aan als directeur van Cordaid.  De beoogde kandidate die als winnares uit de sollicitatieprocedure overbleef heeft zich uiteindelijk om persoonlijke redenen teruggetrokken. Bij Hivos komt er snel duidelijkheid over de opvolging van Manuela Monteiro. Er zouden nog twee kandidaten over zijn, een man en een vrouw. We zijn heel benieuwd.

Wilt u het hele interview met Manuela Monteiro lezen? Neem dan nu een abonnement op Vice Versa en lees het interview in het komende nummer dat a.s. zaterdag uitkomt.

Auteur
Selma Zijlstra

Datum:
19 april 2013
Categorieën: