Debat Follow the Money: het programma

Hoe kan de private sector bijdragen aan ontwikkeling in Afrika? Nog twee dagen en u zult er alles over horen tijdens het ‘Follow the Money’ debat, georganiseerd door het Koninklijk Instituut voor de Tropen, het Common Fund for Commodities en Vice Versa. Wat staat u allemaal te wachten? Lees hier meer over het dagprogramma en de sprekers. Diegenen die zich niet meer konden aanmelden, niet getreurd: het debat is ook te volgen via een livestream.

Het betrekken van het Nederlands bedrijfsleven bij ontwikkelingssamenwerking is hot. De afgelopen jaren is fors bezuinigd op het ontwikkelingsbudget, maar het geld voor bedrijfsleveninstrumentaria en de zogeheten public-private partnerships neemt wel toe. Maar wat zijn precies de voors en tegens? Is publiek geld aan de private sector goed besteed? Hebben ontwikkelingslanden baat bij Nederlandse bedrijven? Of is het eerder andersom?

Deze vragen zijn des te urgenter geworden nu minister Ploumen afgelopen vrijdag haar nota voor Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking, ‘Wat de wereld verdient’, presenteerde. Binnen dit beleid zal er een apart fonds van 750 miljoen euro opgetuigd worden om zowel het lokale als Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen met investeringen in ontwikkelingslanden.

Experts op het snijvlak tussen het bedrijfsleven en ontwikkelingssamenwerking staan tijdens het debat tegenover elkaar en zullen onder leiding van Andrew Makkinga met elkaar in discussie gaan. Aan het eind van de dag hebben de aanwezigen een realistisch beeld gekregen van hoe de private sector kan bijdragen aan de ontwikkeling van Afrika. Wat kunnen we wel en niet verwachten van de ondernemers? En wat is binnen dit kader de toekomstige rol van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties?

Het globale programma is als volgt:

11.00 uur – Registratie, koffie en thee

11.30 uur – Introductie

12.00 uur – Interviews met:

– Nathan Nabete, oud-minister van Handel uit Uganda en succesvol zakenman

– Chief Michael Bangura, zakenman uit Sierra Leone (Modac), runt een bedrijf waarbij hij gedemobiliseerde soldaten die opgeleid zijn tot chauffeur helpt met training en apparatuur

– Jeroen Roodenburg, directeur Sustainable Economic Development and ambassadeur private sector en internationale samenwerking, Ministerie van Buitenlandse Zaken

– Emily Darko, onderzoeker Private Sector and Markets bij het Overseas Development Institute (ODI), Verenigd Koninkrijk

12:45 – Lunchbreak

13:45 – Debatrondes met:

– Andre Dellevoet (African Enterprise Challenge Fund) en Roos van Os (SOMO): wat voegt het bedrijfsleven toe aan de kwaliteit van internationale samenwerking en wat kunnen we realistischerwijs van het bedrijfsleven verwachten?

– Jeroen Kwakkenbos (onderzoeker bij Eurodad) en Thierry Sanders (BID-Network): wat is de noodzaak van publieke investeringen uit het ontwikkelingsbudget in de private sector? En waaraan komt het geld precies ten goede?

– Tom van der Lee (OxfamNovib) en Mark Joenje (ICCO investments): wat moeten ontwikkelingsorganisaties doen: zich aansluiten bij het bedrijfsleven of juist kritisch blijven? Gaan die twee samen?

Mits de Kameragenda het toelaat zullen er ook politici op het podium verschijnen.

16:10 – Sluiting van de dag

Het debat wordt prikkelend en gelardeerd met humoristische filmpjes door oud-Jakhals Bahram Sadeghi.

Livestream

Wegens grote belangstelling zit de zaal al vol, maar niet getreurd! Het debat is op donderdag 11 april tussen 11:30 en 16:00 te volgen via een livestream, ook kunt u volop meedebatteren via #ftm:


Geïnteresseerde media kunnen zich melden bij siri[a]lokaalmondiaal.net

Follow the Money is een initiatief van Koninklijke Instituut voor de Tropen, het Common Fund for Commodities (CFC) en Vice Versa, het Vakblad voor Ontwikkelingssamenwerking

Auteur
Vice Versa

Datum:
09 april 2013
Categorieën: