Onenigheid binnen kabinet over hulpbudget

Vanochtend berichtten de Telegraaf en de Volkskrant dat het kabinet het niet eens is over de besteding van het hulpbudget. Minister Ploumen had haar visie en beleid al klaar, maar volgens beide kranten is de onenigheid binnen de coalitie zo groot dat op het laatste moment werd besloten om de presentatie van de plannen uit te stellen.

Een persconferentie was al gepland, maar deze moest worden afgelast. Premier Rutte noemde het woensdagavond tijdens het bewindspersonenoverleg onverstandig dat Ploumen al een persconferentie aan het organiseren was, meldt de Volkskrant.

Volgens deze krant is het voor het eerst dat een ideologisch conflict binnen de coalitie de besluitvorming van het kabinet Rutte-II ophoudt.

De Telegraaf meldt dat de VVD-bewindslieden Hennis (Defensie) en Kamp (Econonmische Zaken) ontevreden waren na het bekijken van Ploumens voorstel woensdagavond. Ploumen zou te weinig hebben afgestemd met haar VVD-collega’s. De VVD vindt dat de nota van Ploumen nog steeds te veel op hulp is gericht.

Kamp vs Ploumen

De onenigheid draait met name om het revolverend fonds, een bedrag van 750 miljoen euro waarmee bedrijvigheid in ontwikkelingslanden gestimuleerd zou moeten worden. De PvdA wil dit fonds gebruiken om het MKB in ontwikkelingslanden te steunen, terwijl de VVD daar andere gedachtes over heeft. ‘Die pot van Ploumen moet zo goed mogelijk worden afgeroomd ten faveure van ons bedrijfsleven’, zegt een VVD’er tegen de Volkskrant.

De krant meldt eveneens dat minister Kamp van Economische Zaken een vast bedrag uit het fonds zou willen opeisen voor Nederlandse bedrijven, terwijl Ploumen het fonds niet dicht wil timmeren maar in de praktijk wil zien welke bedrijven een beroep doen op het fonds.

Enthousiasme

Minister Ploumen erkent dat het revolverend fonds ‘technische vragen’ heeft opgeroepen, zo meldt de Telegraaf. ‘Zo waren er nog vragen over of echt alle investeringen moeten terugkeren in het fonds en op welke termijn dat moet gebeuren.’

Maar met de onenigheid tussen haar en de VVD valt het wel mee. ‘Er is binnen de ministerraad brede steun en enthousiasme voor mijn nota. Een aantal collega’s had nog aanvullingen, vroeg om extra voorbeelden. Ik vind het leuk om daarmee aan de slag te gaan. We slaan piketpalen voor de toekomst. Dan maakt een weekje eerder of later niet uit.’

Ook Kamp suste vanochtend de vermeende ‘ruzie’ in het Radio 1 Journaal. ‘Er is absoluut geen sprake van ruzie. We hebben er verstandig over gepraat en gaan er volgende week nog een keer over praten.’

Tijd nodig

Wel antwoordt hij bevestigend op de vraag of er tijd nodig is om het eens te worden. ‘Het is een interessant onderwerp. Het gaat om het grote budget dat we hebben voor ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse handel en daar heeft de minister een goede nota over geschreven waarover we nog van gedachtes wisselen.’

Volgens Kamp is de nota over hulp en handel uitgebreider dan normaal.

Over het algemeen is de minister ‘best tevreden’ hoe Ploumen haar post invult door hulp en handel bij elkaar te brengen.

Auteur
Selma Zijlstra

Datum:
29 maart 2013
Categorieën: