Nederlandse waterkennis in de etalage op Wereldwaterdag

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking kondigde op Wereldwaterdag afgelopen vrijdag een nieuw fonds van 5 miljoen euro aan om snel Nederlandse kennis beschikbaar te stellen bij dreigende waterrampen. Wereldwaterdag werd verder door velen aangegrepen om het thema water op de agenda te zetten als topprioriteit voor ontwikkelingssamenwerking na 2015.

‘Al sinds de negentiende eeuw heeft Nederland veel ervaring met leven in een dicht bevolkte en kwetsbare delta. De vraag naar Nederlandse waterkennis neemt toe, en we willen graag helpen’,  zei Ploumen in de afsluitende speech vrijdag op Wereldwaterdag in Den Haag. Samen met minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu en de Nederlandse watersector stelt Ploumen de komende twee jaar bijna vijf miljoen euro extra ter beschikking voor snelle missies van Nederlandse experts, die landen gaan helpen met kennis en advies om de gevolgen van waterrampen te beperken. Daarbij kan het om ontwikkelingslanden gaan, maar het geld kan ook ingezet worden voor missies naar westerse landen: hulp en business.

Nederland was dit jaar gastland van de Wereldwaterdag van de Verenigde Naties en dat trok een keur aan vertegenwoordigers van de VN, bedrijven, ontwikkelingsorganisaties, overheden en politici naar Den Haag. Prins Willem-Alexander nam in een persoonlijke speech afscheid van zijn watercarrière, omdat hij, zoals hij zei, ´binnenkort andere verantwoordelijkheden krijgt.’ Hij bedankte de toehoorders, ´want u hebt geholpen mij te maken tot wie ik ben.’

Ook de president van Liberia Ellen Johnson Sirleaf, de baas van UNESCO Irina Bokova en Unilever topman Paul Polman spraken vol vuur over het belang van water en internationale samenwerking over het gebruik ervan.

Verbinding

Wereldwaterdag was de afsluiting van wereldwijde consultaties over de toekomst van water. Veel sprekers noemden water topprioriteit van de post-2015 ontwikkelingsagenda, als opvolger van de millennium doelen. Sommigen, zoals prins Willem-Alexander, riepen daarbij nadrukkelijk op tot concrete doelen op het gebied van drinkwater en sanitatie. Anderen benadrukten juist de bredere kwestie van de verbinding tussen water, voedselzekerheid, gezondheid en milieu en vrede en veiligheid. Paul Polman stelde bijvoorbeeld dat de millenniumdoelen daarin samen komen met de duurzaamheidsdoelen van de VN.

Ploumen wilde niet kiezen en pleitte voor beiden, namelijk aandacht voor het brede doel van watersecurity, en als onderdeel daarvan concrete doelen op het gebied van drinkwater en sanitatie.

 

Auteur
Selma Zijlstra

Datum:
25 maart 2013
Categorieën: