NCDO-directeur Frans van den Boom per direct teruggetreden

Vandaag kondigde NCDO-directeur Frans van den Boom per direct zijn vertrek aan. Hij verschilt van mening met zijn Raad van Toezicht over de ambitie en koers van de NCDO. De Tilburgse hoogleraar Arie de Ruijter is voor in ieder geval zes maanden benoemd tot interim-directeur.

In een email waarin hij zijn vertrek aankondigt schrijft Frans van den Boom: ‘In de afgelopen 2,5 jaar heb ik me met hart en ziel ingezet voor NCDO en heeft NCDO zich ontwikkeld tot een kenniscentrum op het gebied van burgerschap en globaliseringsvraagstukken. Door de aan NCDO gestelde randvoorwaarden en de mogelijkheden van en binnen de organisatie blijkt de doorontwikkeling van NCDO tot een ook internationaal erkend en herkend kennis-en expertisecentrum niet langer mogelijk. Mede in het licht van snel veranderende omstandigheden en de bestaande verschillen in visie over ambitie en koers van NCDO treed ik terug.’

Frans van den  Boom was NCDO-directeur sinds 15 juli 2010. Hij was een zwaargewicht in de medische sector en kwam bij de organisatie International AIDS Vaccine Initiative vandaan. Eerder werkte hij als adjunct-directeur bij het Nederlandse Rode Kruis. Zijn taak bij NCDO werd het omvormen van de organisatie van een subsidieverstrekker naar een kenniscentrum. Deze taak had de NCDO van voormalig minister Bert Koenders meegekregen.

Prof. dr. Arie de Ruijter is aangesteld om in ieder geval de komende zes maanden de directie van NCDO te gaan leiden. De Ruijter is Hoogleraar en Decaan aan de faculteit Geesteswetenschappen in Tilburg en aan de Universiteit van Utrecht. In 2008 werd hij uitgeroepen tot een van de tien machtigste mannen van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Hij werd door Louk Box, voormalig rector van het International Institute of Social Studies, een ‘eminent wetenschapper’ en ‘een van de meest gezaghebbende sociale wetenschappers van Nederland’ genoemd.

Auteur
Selma Zijlstra

Datum:
15 maart 2013
Categorieën: