Postcodeloterij geeft recordbedrag weg aan goede doelen

De Nationale Postcode Loterij heeft dit jaar een recordbedrag van 291 miljoen gegeven aan goede doelen. 90 organisaties ontvingen een grote check met bedragen variërend van 500.000 euro tot wel 7 miljoen euro. Grootste ‘winnaars’ waren Greenpeace en Artsen Zonder Grenzen, die respectievelijk 6 en 7 miljoen euro ontvingen uit het Droomfonds.

Met dit Droomfonds financiert de Postcode Loterij eenmalig projecten die in hun ogen innovatief en baanbrekend zijn. Met het geschonken bedrag van 7.583.028 euro kan Greenpeace een applicatie (app) op de markt brengen, genaamd QuestionMark, die consumenten direct informeert over het verhaal achter de producten die ze kopen. De website en app voor smartphones geeft informatie over milieubelasting, dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden en gezondheidsaspecten van het product.

In een volle zaal, waar de ‘bobo’s’ uit de goededoelensector zich in hun mooiste kleren hadden verzameld, ontving de overgelukkige Greenpeace directeur Sylvia Borren de check glunderend uit handen van Caroline Tensen, die eveneens glunderde en Borren stevig omarmde.

Doorbraak voor TBC

De tweede gelukkige die een bedrag vanuit het Droomfonds mocht ontvangen was Artsen Zonder Grenzen. Voor hun project ‘Doorbraak voor Tuberculosis’, ontvingen zij 6.791.000 euro. Met dit project wil Artsen Zonder Grenzen een onderzoeksproces starten om een nieuwe kuur te ontwikkelen voor tuberculosis. Tegen de gangbare medicijnen zijn de minstens 650.000 mensen die besmet zijn met TBC, in toenemende mate resistent aan het worden. De alternatieve behandeling die op het moment op de markt is kost veel tijd, is pijnlijk, heeft erge bijwerkingen en is erg kostbaar. De nieuwe kuur tegen multiresistente tuberculose (MDR-TB) die Artsen Zonder Grenzen wil ontwikkelen, moet effectiever worden en beter te verdragen.

Directeur Arjan Hehenkamp, die verklaarde compleet ‘flabbergasted’ te zijn, mocht de cheque uit de handen van eregast Bill Clinton ontvangen, die zelf met zijn Clinton Foundation ook betrokken is bij het project.

Meisjesbesnijdenis

Vijf organisaties kregen een eenmalige schenking, waaronder de GAVI-alliance, voor vaccinaties voor kinderen. Terre des Hommes ontving uit de eenmalige schenkingen een bedrag van 1.653 miljoen euro voor projecten tegen kindermisbruik. AMREF Flying Doctors kreeg 2.581.053 miljoen euro voor hun strijd tegen meisjesbesnijdenis in Kenia en Tanzania. Op een video was te zien hoe een ontroerde directeur de check mocht ontvangen van Winston Gerstanowitch, in het bijzijn van al even ontroerde jonge collega’s.

De Climate Change Group zorgt voor duurzame energie voor tien plattelandsdorpen in India, en kreeg een bedrag van 2.513.824 euro. De Leprastichting en het Lilianefonds kregen 2.016.016 euro voor opleidingen van orthopeden in Zuid Oost Azie.

Ook Bill Clinton zelf viel in de prijzen: voor de Clinton Foundation kreeg hij 2.930.00 euro voor een project in Afrika voor small-holder farms.

Vaste begunstigden

Naast deze eenmalige schenkingen, konden ook de vaste begunstigden weer op honderdduizenden of zelfs miljoenen euro’s rekenen. Velen zagen hun jaarlijkse vaste bijdrage met 500.000 euro omhoog gaan – een flinke opsteker in deze tijden van crisis. Zo kregen Hivos en ICCO een half miljoen euro meer en zij krijgen nu respectievelijk 1.350.00 miljoen euro en anderhalf miljoen euro. Het Rode Kruis ontvangt maar liefst 2 miljoen euro meer, en komt daarbij op een bedrag van 5.400.000 miljoen euro.

Oxfam Novib is een van de grootste begunstigden van de Postcode Loterij en kan dit jaar 13.500.000 euro op hun rekening tegemoet zien, evenals Unicef Nederland. Cordaid Mensen in Nood en Terre Des Hommes krijgen allebei 2.250.000 euro en Stichting Vluchteling en Plan Nederland 2.700.000 euro. Onder andere Simavi, Solidaridad, IUCN Nederland, Wilde Ganzen, CARE, IKV Pax Christi, the Hunger Project ontvangen eveneens geld van de Postcodeloterij.

Vier nieuwe organisaties – WOMEN Inc., Rewilding Europe, PharmAccess en de Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation – krijgen vanaf dit jaar een vaste jaarlijkse bijdrage.

Gelukzaligheid

De economische crisis mag dan in Nederland rondwaren, maar de Postcode Loterij lijkt daar geen last van te hebben. Ooit uitgevonden door de oprichter van Oxfam Novib, Simon Jelsma, bewijst ‘het geldmachientje’ tot op de dag van vandaag haar succesvolle aanpak. De 2,5 miljoen deelnemers aan de Postcode Loterij zorgden ervoor dat dit jaar een recordbedrag van 291 miljoen euro kon worden geschonken aan de goede doelen. De helft van ieder lot doneert de Postcode Loterij aan goede doelen op het gebied van mens en natuur.

Op die manier is de Postcode Loterij de derde grootste private donor geworden ter wereld en daarmee voor vele ontwikkelingsorganisaties een lichtpunt in deze harde tijden van bezuinigingen en ‘gemor’ over draagvlak. Zielsgelukkige directeuren en een showbizz-actige presentatie van Caroline Tensen maakten de uitreiking tot een waar ‘goede doelen feest’. Tot in de late uurtjes klonken de felicitaties op twitter over en weer. De spanningen over wel of geen MFS (het financieringssysteem van de overheid) waren even helemaal vergeten.

Auteur
Selma Zijlstra

Datum:
14 februari 2013
Categorieën: