Ploumen: Bedrijven moeten geldstromen transparant maken

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Henk Kamp van Economische Zaken vinden dat Nederlandse olie- gas en mijnbouwbedrijven hun geldstromen transparant moeten maken. Dat is vandaag besloten tijdens een overleg in de Ministerraad.

Het overleg werd door minister Ploumen geïnitieerd na een interview met filantroop en multimilljardair George Soros in Nieuwsuur. Daar zei Soros in een interview met Mariëlle Tweebeeke: ‘De Nederlandse regering neemt hetzelfde standpunt in als Shell. Nederland leidt nu het verzet tegen de transparantiewetgeving van de EU. Dat heeft enorme gevolgen en het publiek moet dat weten. Het zou een schande zijn als de Nederlandse opstelling ertoe leidt dat deze belangrijke stap voorwaarts in de internationale samenwerking niet tot stand komt.’

‘Transparantie is van enorm groot belang voor de Derde Wereld. De oliemaatschappijen zeggen wel dat ze tegen corruptie en vriendjespolitiek zijn, maar als het gaat om het verkrijgen van concessies en licenties nemen ze desondanks hun toevlucht tot alle middelen die er zijn. Corruptie heeft zo’n grote invloed in de wereld. Het onttrekt miljarden, vooral aan de armste landen, en slechts enkele leiders worden er beter van’, zegt Soros tegen Nieuwsuur.

Bespreken

Naar aanleiding van deze uitspraken, zei minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen, die op dat moment op werkbezoek was in het Grote Merengebied, tegen de NOS dat de kwestie besproken zou worden in de Ministerraad. Uitkomst van dit overleg is dat Nederland zich zal scharen achter een EU richtlijn die in Brussel in de maak is, meldt de Telegraaf vandaag.

Waar Nederland eerst nog uitzonderingen wilde maken op deze richtlijn, vindt Ploumen deze niet langer wenselijk.

Volgens Cordaid zal de lokale bevolking pas van de rijkdommen kunnen profiteren als er openheid komt over de handel in grondstoffen. Lokale bewoners staan vaak machteloos tegenover overheden en multinationals en corrupte deals zijn de orde van de dag.

Coherentie

Cordaid, aangesloten bij de internationale coalitie Publish What You Pay, reageerde verheugd op het nieuws.’Dit is een historisch moment in de strijd tegen corruptie’, aldus Janine de Vries, expert gronstoffen bij Cordaid.

Toch blijft het nog even afwachten. ‘Grote vraag nu is waartoe het kabinet vandaag precies heeft besloten. Nederland laat zijn aanspraken op uitzonderingen in de EU regelgeving varen, zoveel lijkt helder en dat is een hele grote winst. Een heel belangrijke vraag is of de olie- en mijnbouwbedrijven moeten gaan rapporteren over hun betalingen per land (bijvoorbeeld wat zij uitgeven in totaal in Zambia) of per gerealiseerd project, wat dus veel gedetailleerder en daardoor beter anti-corruptie werkt. Daarvoor moet waarschijnlijk de brief van de betreffende ministers worden afgewacht’ meldt Cordaid  op haar website.

Kamervragen

Gisteren vond er ook een hoorzitting plaats in de Tweede Kamer over het onderwerp, waar de Partij van de Arbeid en GroenLinks bij aanwezig waren. Naar aanleiding daarvan zijn Kamervragen gesteld.

Lees ook het opinie artikel van George Soros over dit thema: ‘The Netherlands Must Support Strong Oil Transparency Laws’

 

 

Auteur
Selma Zijlstra

Datum:
08 februari 2013
Categorieën: