AANKONDIGING: FOLLOW THE MONEY, AN OPEN DEBATE ON THE ROLE OF BUSINESS IN DEVELOPMENT COOPERATION

Eind maart maakt minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de contouren bekend van haar nieuwe beleid. Het bedrijfsleven zal daar een belangrijke rol in spelen. Maar hoe effectief is het precies om de private sector te ondersteunen met publiek geld? Het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Vice Versa en het Common Fund for Commodities organiseren op 11 april een inhoudelijk en prikkelend debat waar deze vraag centraal staat.

De hype is voorbij: het bedrijfsleven heeft een vaste plaats verworven binnen ontwikkelingssamenwerking. Terwijl budgetten voor ontwikkelingshulp opdrogen, groeien de fondsen om de private sector te ondersteunen en spruiten er overal publiek-private-partnerschappen op. Op die manier wordt de economische groei, werkgelegenheid en dus ontwikkeling op gang gebracht, is de gedachte.

Maar wat zijn nu precies de voors en tegens? Is publiek geld aan de private sector goed besteed en is het effectief? Hebben ontwikkelingslanden baat bij Nederlandse bedrijven of is het misschien andersom?

Er bestaat veel discussie rondom dit onderwerp. De een ziet in het bedrijfsleven de nieuwe magic bullet die met een flinke portie daadkracht en investeringen de armoede de wereld uit kan helpen. Anderen zijn skeptisch en vragen zich af of die investeringen wel bij de armen terecht komen.

Dikwijls praten de voor- en tegenstanders langs elkaar heen in plaats van direct met elkaar in debat te gaan. Tijd voor een open en inhoudelijk debat dus. Op deze dag zullen vertegenwoordigers van overheid, de private sector, ngo’s en academici inhoudelijk met elkaar gaan discussiëren middels een aantal scherp geformuleerde stellingen.

Bereid u voor op een dag vol nieuwe inzichten, meningen, prikkelende vragen en no-nonsense antwoorden en leer alles wat u altijd al had willen weten over het bedrijfsleven.

Op deze pagina vindt u de komende tijd opinie, nieuws en informatie over het debat. Houd deze pagina de komende tijd dus goed in de gaten.

Wanneer: 11 april 2013, 11:30 – 16:00 uur

Waar: Kleine Zaal, Tropenmuseum, Amsterdam

Dagvoorzitters: Andrew Makkinga en Bahram Sadeghi

Voertaal: Engels

 

 

Auteur
Vice Versa

Datum:
28 februari 2013
Categorieën: