VV6#: OS’er Diederik Samsom – Rolien Sasse – Brazilië

Vandaag is de nieuwe Vice Versa verschenen. Met deze keer onder meer een openhartig interview met vertrekkend Simavi-directeur Rolien Sasse die vindt dat ngo’s te veel tegen het bedrijfsleven aanschurken, een reportage over nieuwe donor Brazilië en een terugblik op het OS-woordvoerderschap  van Diederik Samsom aan het begin van zijn politieke loopbaan.  

Wilt u deze Vice Versa ontvangen? Neem nu een abonnement en krijg dit nummer nagestuurd!

Rolien Sasse nam deze zomer afscheid als directeur van Simavi. In een openhartig interview waarschuwt ze voor de manier waarop ngo’s tegenwoordig te kritiekloos  ‘aanschurken’  tegen het bedrijfsleven.  Ze vindt dat de horzelfunctie van ngo’s harder nodig is dan ooit. ‘Vroeger werd je door de overheid gesubsidieerd om een tegenstem te laten horen en het publieke belang te dienen, nu word je als ontwikkelingsorganisatie gesubsidieerd om overheidsbeleid uit te voeren dat ook ten goede komt aan onze economie. Wie gaat de tegenstem  nog financieren?  Iedereen heeft geld nodig, dus je hebt het gevaar dat iedereen kritiekloos achter het economische belang aan loopt.’

Reportage Brazilië

Brazilië is booming. Nadat het eerst grote successen heeft geboekt met binnenlandse armoedebestrijding, is het nu zelf een belangrijke donor aan het worden in Afrika. Toch zijn er heel wat kritiekpunten. Wat moet een land waar nog steeds zo veel mensen onder de armoedegrens leven wel een buitenlandse donor willen zijn? Stefan Verwer en Marc Broere gingen op onderzoek uit.

Coherent? De OS-idealen van Diederik Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom die voor het vormen van een regering met de VVD akkoord ging met forse bezuinigingen op OS, was van 2004 tot 2007 woordvoerder voor deze portefeuille in de Tweede Kamer. Waar stond hij voor en op welke thema’s profileerde hij zich? Korten op de hulp en vervuiling van het ODA-budget was voor hem taboe. Hoe strookt dat met zijn opvatting anno 2012?

De idealen van Marieke Hart

Marieke Hart, adviseur mondiaal burgerschap bij NCDO, startte dit voorjaar Thuisafgehaald.nl, een website waarop thuiskoks hun extra porties avondeten kunnen aanbieden. Tegen een kleine vergoeding kunnen deze door buurtgenoten worden afgehaald. Het platform gaat verspilling tegen en brengt buren met elkaar in contact. Al 18.000 Nederlanders maken er gebruik van.  ‘Ik heb echt een fantastische baan bij NCDO, maar bij Thuisafgehaald heb ik voor het eerst het gevoel dat ik direct een verschil maak in de wereld.’

Particuliere initiatieven na 2015

Kunnen particuliere initiatieven een belangrijke rol spelen in de post-2015 agenda van internationale samenwerking? Robert Wiggers, adjunct-directeur van Wilde Ganzen, meent van wel. Zij kunnen in middeninkomenslanden, waar tegenwoordig de meeste armen wonen, een doorbraak in gang helpen zetten. En in Nederland trouwens ook.

Inclusief leiderschap

In de derde Vice Versa van dit jaar hekelde hoofdredacteur Marc Broere het leiderschap binnen de sector, dat volgens hem weinig gedurfd en gepassioneerd is. Betteke de Gaay Fortman, directeur van de Karuna Foundation, pakt de handschoen op. Openhartig schrijft ze over wat leiderschap van een ontwikkelingsorganisatie volgens haar omvat.

En verder: columns van Jan Pronk, Paul Hoebink en Ellen Mangnus, en al onze andere vaste rubrieken.

Wilt u deze Vice Versa ontvangen? Neem nu een abonnement en krijg dit nummer nagestuurd!

Auteur
Vice Versa

Datum:
06 december 2012
Categorieën: