Hivos-directeur Manuela Monteiro volgend jaar met pensioen

Afgelopen week maakte Hivos-directeur Manuela Monteiro bekend dat ze gaat stoppen met haar werk. Monteiro was vanaf november 2002 werkzaam bij Hivos. Halverwege volgend jaar legt ze haar functie neer om met pensioen te gaan.

‘Ik heb nog bijna een heel jaar voor de boeg,’ geeft Manuela Monteiro direct mee als Vice Versa haar vraagt met wat voor gevoel ze de organisatie verlaat. ‘Maar ik verwacht dat ik met een goed gevoel vertrek. Het gaat momenteel erg goed met Hivos, dus het is een goede timing om te gaan.’

Hivos is een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die als missie heeft om bij te dragen aan een eerlijke en duurzame wereld. Hierbij richt de organisatie zich op drie hoofdprogramma’s: mensenrechten en democratisering, groen ondernemerschap, en vrije expressie via cultuur, ICT en media. De organisatie wordt mede gefinancierd door het MFS-2 stelsel, maar volgens Monteiro is de organisatie zich ‘aan het voorbereiden op nieuwe tijden.’ Ook zegt ze: ‘We spelen in op veranderingen in de wereld.’

Die nieuwe tijden breken volgens haar in 2015 aan, wanneer de organisatie van plan is om ‘nog meer in te zetten op innovatieprocessen, en minder afhankelijk te worden van de overheid.’ Dat vereist een nieuw beleid, waar Monteiro zich het komende jaar mee bezig wil gaan houden. Toch is het niet haar doel om het hele traject uit te werken. ‘Mijn opvolger is degene die het moet uitvoeren, dus het is ook belangrijk dat hij of zij zich in het nieuwe plan verdiept.’ Wie haar opvolger precies gaat worden, is nog niet bekend.

Auteur
Sanne van Grafhorst

Datum:
01 oktober 2012
Categorieën: