Verassende verkiezingsuitslagen voor ontwikkelingsdeskundigen

Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de specialisten van ontwikkelingssamenwerking? Vice Versa analyseert kort de zetelverdeling van de belangrijkste partijen in de Tweede Kamer en de invloed daarvan op de leden die voor ontwikkelingssamenwerking een belangrijke rol (hadden) kunnen spelen.

Hoewel vooraf anders gedacht, komt Eric Smaling, hoogleraar duurzame landbouw, ex-ontwikkelingswerker en ex-directeur van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, niet in de Kamer. Hij staat op nummer 16 van de SP en zijn partij is verrassend genoeg blijven steken op 15 zetels. De grote winst die de SP beloofde te boeken, bleef uit en daarmee verliest de Kamer een potentieel deskundige op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Smaling was vanwege zijn uitgebreide expertise een van de aangewezen personen om een grote rol te spelen in een verrijkend debat over de sector. Vice Versa heeft geprobeerd om Smaling te bereiken voor een reactie, maar is daar niet in geslaagd.

Blij onder voorbehoud          

Wassila Hachchi van D66 lijkt het net wel te halen, omdat de prognose 12 zetels aangeeft voor haar partij en ze precies op die plek staat. Zij moet wachten tot de voorkeurstemmen geteld zijn om zeker te zijn van haar positie. ‘Ik ben blij onder voorbehoud,’ zegt Wassila Hachchi. ‘Ik ben trots op elke stem voor mij, maar het blijft afwachten of ik het haal.’ Op de vraag of ze, als ze in de Kamer komt, opnieuw de functie van woordvoerder ontwikkelingssamenwerking wil bekleden, antwoordt ze instemmend. ‘Ja, dat zou ik willen. Maar de portefeuilles worden pas later verdeeld. Dus als ze me vragen, zou ik het absoluut doen, maar ik heb de afgelopen jaren ook andere portefeuilles gehad. Het zou ook niet erg zijn als het iets anders wordt.’

Verder is Sjoera Dikkers (PvdA) opnieuw verzekerd van een plaats in de Kamer. Ruim voor haar staat echter een andere specialist op het terrein van internationale samenwerking, Désirée Bonis, op de negende plaats. Bovendien zouden ook experts als Roelof van Laar of Amma Asante misschien kunnen doorschuiven, als de PvdA gaat regeren en mensen nodig heeft als ministers en staatssecretarissen.

Niet kunnen bedenken

Wie in ieder geval geen woordvoerder ontwikkelingssamenwerking van de PvdA wordt, is Jeroen de Lange. De PvdA’er liet op 21 juni via twitter weten dat hij zich terugtrok van de kandidatenlijst, omdat hij teleurgesteld was dat hij op een onverkiesbare plaats was gezet. De Lange stond op de 37e plaats en had met 39 zetels voor de PvdA uiteindelijk wel een plaats in de Tweede Kamer weten te bemachtigen als hij was gebleven. Ook De Lange had een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een dynamisch debat. ‘Het is natuurlijk fantastisch nieuws voor de PvdA,’ reageert hij. ‘Het is jammer dat ik er niet bij zat, maar het leek alsof ik onverkiesbaar was. Niemand had van tevoren kunnen bedenken dat het zo zou lopen.’

De Lange geeft wel aan dat zijn persoonlijke missie in de internationale betrokkenheid hier niet door verandert. ‘Ook buiten de politiek ben ik van plan om mijn bijdrage aan vernieuwing van internationale samenwerking te leveren.’

Kantje boord

Bij GroenLinks is Bram van Ojik verzekerd van een plaats. Arjan El Fassed valt er buiten vanwege het verlies van 7 zetels, waarmee de partij nu op 3 zetels eindigt. Bij de VVD lijkt het erop dat Ingrid de Caluwé met haar 41e plaats kantje boord de Kamer heeft weten te halen. Ook haar kon de redactie niet bereiken.

In principe maakt Arjan Erkel (23e plaats) van het CDA (13 zetels) nog een kans met voorkeurstemmen. Met het vertrek van Kathleen Ferrier is nog niet bekend wie anders de rol van woordvoerder ontwikkelingssamenwerking op zich zal nemen bij het CDA. Over de toekomst van Ben Knapen is ook nog niets duidelijk.

Auteur
Sanne van Grafhorst

Datum:
13 september 2012
Categorieën: