Update: Nieuw kabinet komt met visie op toekomst ngo’s

De kogel is eindelijk – officieel – door de kerk. Het demissionaire kabinet gaat geen bijdrage meer leveren aan een visie op de toekomst van ngo’s. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Ben Knapen deze visie ging ontwikkelen, maar door de val van het kabinet schrijft hij alleen een Kamerbrief met zijn bevindingen over dit onderwerp. Ontwikkelingsorganisaties zijn blij met het nieuws.

‘Wij hebben afgesproken allerlei consultaties te voeren met partijen binnen het maatschappelijk middenveld in Nederland en in ontwikkelingslanden. Dan zal daar een visie op komen. Maar omdat het kabinet nu demissionair is, komt die visie er nu niet meer. Dat laten we over aan het nieuwe kabinet.’ Dat vertelde Christiaan Rebergen, plaatsvervangend Directeur-Generaal Internationale Samenwerking bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, vorige week aan Vice Versa.

Kamerbrief

Ben Knapen initieerde vorig jaar een online maatschappelijk debat tussen ngo’s en de overheid. Deze discussie vond vanaf half december 2011 tot maart 2012 plaats op de sites van Vice Versa en OneWorld. Eind maart zette Vice Versa een punt achter het online debat. Het oorspronkelijke idee was dat Ben Knapen aan de hand van dit debat en een aantal visiestukken een nieuw beleid voor ngo’s zou ontwikkelen. Door de val van het kabinet bleef deze visie uit en wordt het nu doorgeschoven naar een nieuw kabinet.

Wel schrijft Knapen nog een Kamerbrief over het onderwerp. Een woordvoerder van Ben Knapen zegt hierover: ‘Momenteel is een Kamerbrief in de maak waarin de staatssecretaris de bevindingen beschrijft van de discussie over de toekomstige relatie tussen het maatschappelijk middenveld en de overheid binnen ontwikkelingssamenwerking. Het betreft een inventarisatie van de aspecten die er toe doen in deze relatie tussen het maatschappelijk middenveld en de overheid. Het is aan een volgend kabinet om het beleid op dit gebied verder te ontwikkelen.’

Geen business

Voor ngo’s als Oxfam Novib en Hivos is het zaak dat het kabinet een nieuw beleid ontwikkelt ten opzichte van de ngo’s. Het huidige financieringsbeleid, MFS-2, loopt in 2015 af. Toch is Manuela Monteiro van Hivos blij met het besluit: ‘Dit is feitelijk waar wij op ingezet hebben. De dialoog met Knapen is nooit van de grond gekomen. Vanaf het moment dat het kabinet viel, had hij geen business meer om hier nog wat over te zeggen.’ Wel hoopt ze dat er rap een actieve dialoog ontstaat met het volgende kabinet. ‘Het is super belangrijk dat het nieuwe kabinet met een open blik gaat kijken naar de toekomst van de ngo’s. En dat moet zo snel mogelijk.’

Ook Farah Karimi van Oxfam Novib vindt het niet vervelend om te wachten op een nieuw kabinet. ‘Wij gaan gewoon door met ons werk, we maken gewoon analyses voor de komende tijd. Financieel gezien heeft het geen consequenties voor ons, het beleid loopt de komende jaren nog gewoon door. Het is wel belangrijk dat er volgend jaar een nieuw beleid ligt.’

Auteur
Sanne van Grafhorst

Datum:
28 september 2012
Categorieën: