‘WereldWijzer’ Woord en Daad vraagt aandacht voor armen

Niet alleen de Nederlandse kiezers, ook mensen in ontwikkelingslanden krijgen te maken met de gevolgen van de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012. Stichting Woord en Daad vraagt de komende twee weken aandacht voor hen via de WereldWijzer.

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, bespreekt Woord en Daad elke dag een thema dat mensen in ontwikkelingslanden raakt. In de WereldWijzer benoemt Woord en Daad wat partijen zeggen over thema’s die de grenzen van ons eigen land overstijgen.

‘We laten daarmee zien dat politieke keuzes een verschil kunnen maken in het leven van mensen ver weg’, zegt Evert-Jan Brouwer, politiek adviseur van Woord en Daad. ‘Dat zou je haast vergeten, tussen alle stemwijzers, kieskompassen en politieke discussies, die zich in veel gevallen vooral richten op Nederland zelf.’

Ronald en Engdawork

In korte artikelen op de website van Woord en Daad schetst de organisatie de gevolgen van bepaalde politieke keuzes aan de hand van gewone mensen in Nederland en in ontwikkelingslanden.

Zo staan in een artikel Ronald uit Nederland en Engdawork uit Ethiopië centraal. Ronald (16) is een vmbo’er die spijbelt van zijn technische opleiding, en last heeft van de leerplichtambtenaar. Hij slaapt uit tot 11 uur ’s ochtends. De Ethiopische Engdawork (17) is dan al zes uur wakker, heeft water gehaald en het huishouden gedaan voordat ze naar school gaat.

‘Engdawork is een doorzetter. Al jaren  droomt ze van een betaalde baan, maar ja, die liggen in Ethiopië niet voor het oprapen. Zonder een goede vakopleiding is de kans op een goede baan klein. Nog een jaar flink bikkelen, en dan kan ze aan het werk.’

Standpunten hier, gevolgen daar

Op basis van verhalen als deze, legt Woord en Daad de verbinding met politieke standpunten in Nederland. ‘Nederland kan investeren in goed (beroeps)onderwijs in de ontwikkelingslanden waar we mee bevriend zijn. Zo krijgt Engdawork een eerlijke kans. Voor haar kan de vakopleiding het verschil maken tussen afhankelijkheid en zelfredzaamheid.’

Uit de WereldWijzer van Woord en Daad blijkt dat bijvoorbeeld SGP en ChristenUnie in hun verkiezingsprogramma’s zich wel, en CDA en VVD zich niet uitspreken over het belang van onderwijs in ontwikkelingslanden. Brouwer: ”Logisch dat mensen in het stemhokje aan dingen denken die hen direct raken. Maar het zou mooi zijn als kiezers ook de gevolgen voor onze medemens betrekken bij hun keuze.”

Lees meer op www.woordendaad.nl, via Twitter (@woordendaad) en Facebook (www.facebook.com/woordendaad).