Doek valt voor Tropentheater

Het Tropentheater sluit in januari 2013 zijn deuren. Dit besluit is het gevolg van het stopzetten van de overheidssubsidie voor het theater. Tot die datum gaan de voorstellingen van het Tropentheater gewoon door.

Veertig jaar lang presenteerde het Tropentheater niet-westerse podiumkunsten en cinema in Nederland. Bekende artiesten, zoals Youssou N’Dour en Taraf de Haidouks, debuteerden in de zalen van het Tropentheater. Ook schonk het theater aandacht aan Bollywoodfilms. Eind 2012 valt het doek voor het Tropentheater. Sommige projecten zullen in 2013 nog doorlopen op basis van aangegane verplichtingen en zelfstandige financiering.

Vorig jaar kondigde het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de huidige financiering voor het KIT per 2013 te beëindigen. Inmiddels is het KIT in gesprek met het ministerie over een toekomstscenario. De meeste activiteiten van het KIT kunnen daarin onder voorwaarden doorgaan. Zo moeten ze aansluiten bij de prioriteiten van Ontwikkelingssamenwerking en zal de overheidssubsidie geleidelijk afnemen tussen 2013–2015. In dit scenario is geen ruimte voor financiering van het Tropentheater, zo laat het ministerie weten.

Auteur
Vice Versa

Datum:
02 augustus 2012
Categorieën: