Wat is er veranderd na de verkiezingscongressen?

Afgelopen zaterdag 30 juni vonden de verkiezingscongressen van het CDA, de PvdA, de ChristenUnie, de SP en GroenLinks plaats. De partijen gingen het debat aan met hun leden om het partijprogramma en de kandidatenlijst vast te stellen. Wat is er op het gebied van ontwikkelingssamenwerking precies veranderd?

Voor politieke partijen is het verkiezingscongres een goede manier om zich te profileren voor de aankomende verkiezingen en hun speerpunten te communiceren naar hun leden. Maar ook voor de partijleden is het de uitgelezen kans om hun stem te laten horen en zo gewenste veranderingen in het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst door te voeren.

Meer geld voor ontwikkelingssamenwerking

Tijdens de partijcongressen zijn er op het gebied van ontwikkelingssamenwerking een aantal punten aangepast. Met name de procentnorm van het bruto binnenlands product (BNP) die men wenst te besteden aan ontwikkelingssamenwerking was afgelopen zaterdag een punt van debat.

Zo bepaalden de leden tijdens het CDA congres dat de norm voor 0.7 procent van het BNP voor OS gehandhaafd blijft. In het eerder verschenen conceptprogramma van het CDA stond geen percentage vermeld, omdat het volgens de partij ging om de effectiviteit en niet om de kwantiteit. Het congres besloot dat de procentnorm in ieder geval gehandhaafd blijft tot 2015, het jaar waarin de millenniumontwikkelingsdoelen aflopen. Dan zullen er nieuwe internationale afspraken worden gemaakt.

Bij de SP gaven de leden aan 0.8 procent van het BNP aan ontwikkelingssamenwerking te willen besteden, in plaats van de 0.7 procent die SP eerder voorstelde in het verkiezingsprogramma. Het partijprogramma van de SP zal nu wel wat duurder uitvallen. Het is aan het Centraal Plan Bureau om de consequenties van deze verandering door te meten.

Bij de PvdA heeft het verkiezingscongres besloten dat de procentnorm voor ontwikkelingssamenwerking zal stijgen naar 0.8 procent van het BNP zodra het tekort van de Rijksbegroting is opgelost. Echter tot die tijd zal de 0.7 procentnorm zoals aangegeven in het verkiezingsprogramma aangehouden worden.

Bij de ChristenUnie en GroenLinks veranderde er op het gebied van OS inhoudelijk weinig. GroenLinks had sowieso al 0.8 procent in haar concept verkiezingsprogramma staan en de ChristenUnie, die nu 0.7 procent begroot wil het geleidelijk ook laten stijgen naar 0.8.

Kandidatenlijst

Met het oog op de kandidatenlijst was er bij GroenLinks wel een noemenswaardige verschuiving zichtbaar. Arjan El Fassed, woordvoerder ontwikkelingssamenwerking, steeg van de negende naar de zevende plek op de kandidatenlijst. Daarmee vergroot hij zijn kansen om terug te komen in de Kamer, nu GroenLinks in de peilingen op 5 tot 6 zetels staat. Ook voor Bram van Ojik, hoofd Directie sociale ontwikkeling binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken, pakte het congres positief uit. Hij behield zijn tweede plek in de kandidatenlijst, wat voor het congres nog enigzins spannend was.

Zie ook het eerder verschenen overzichtsartikel over ontwikkelingssamenwerking in de verschillende verkiezingsprogramma’s.

Auteur
Céline Hoeks

Datum:
02 juli 2012
Categorieën:
Tags: