VN waarschuwt voor humanitaire crisis in Somalië

IPS- De Verenigde Naties (VN) hebben opgeroepen om Somalië dringend hulp te bieden en te voorkomen dat het door oorlog verscheurde land een nieuwe humanitaire crisis moet doorstaan. Meer dan drie miljoen mensen hebben er nog steeds hulp nodig.

Dat zeiden de Verenigde Naties (VN) dinsdag in Nairobi. Terwijl de situatie in de Hoorn van Afrika de afgelopen maanden verbeterde, blijven miljoenen mensen bedreigd door acute voedseltekorten en een gebrek aan basisbehoeften. 

Dit wordt nog versterkt door de weinige regen die er de laatste tijd valt, aldus de VN, die waarschuwden voor een humanitaire catastrofe als hulporganisaties nu niet ingrijpen.

Volhouden

“De voorwaarden voor hongersnood zijn niet meer aanwezig, maar we mogen geen fouten maken” zegt Mark Bowden, de humanitaire coördinator voor de VN voor Somalië. “Het ontbreken van hongersnood betekent niet dat er geen crisis kan ontstaan. Momenteel hebben 2,51 miljoen mensen nog steeds behoefte aan basishulp en 1,29 miljoen mensen kunnen opnieuw in een crisis belanden zonder steun.

Bowden, die al vooruitliep op een officiële oproep voor 1,16 miljard dollar door verschillende hulporganisaties op donderdag 19 juli, zei dat de inspanningen voor Somalië moeten worden volgehouden.

Na de officiële verklaring van hongersnood  in Somalië op 20 juli vorig jaar, was binnen de negentig dagen het aantal mensen dat voedselhulp kreeg al meer dan verdrievoudigd en opgelopen tot 2,6 miljoen. Honderdduizenden ondervoede kinderen kregen voedingssupplementen.

Een jaar hongersnood

“De situatie verbeterde door de vlotte levering van hulp onder extreem moeilijke omstandigheden en geholpen door een uitzonderlijke oogst in het begin van het jaar”, aldus Bowden. “We moeten het werk dat we toen begonnen zijn afmaken en de cyclus van herhaalde crises breken.”

Vrijdag 20 juli zal in het teken staan van een jaar hongersnood in Somalië. De droogte in de hele Hoorn van Afrika wordt beschreven als de ergste in zestig jaar. Dat wordt verergerd door de hoge voedselprijzen en de instabiliteit in de regio.

Statistieken die gisteren werden vrijgegeven door het VN-Vluchtelingenagentschap lieten zien dat meer dan een miljoen Somaliërs tijdens de hongersnood hun land ontvluchtten naar buurlanden.

Auteur
Brian Ngugi

Datum:
19 juli 2012
Categorieën: