Vice Versa nummer 3 is uit: Met een goed gevoel op vakantie?

Kan de ontwikkelingssector met een gerust hart op vakantie? Het is een vraag die Vice Versa opwerpt in haar zomernummer dat vandaag verschenen is.

Het was een roerige winter en een spannende lente voor de ontwikkelingssector. Kunnen we nu met een goed gevoel met vakantie gaan en welke positieve ontwikkelingen zijn er de afgelopen maanden ingezet? Vice Versa ging ten rade bij zes mensen die zich de afgelopen maanden geprofileerd hebben in het debat.

Volgens Tabitha Gerrets (ID-Leaks) moet de sector helemaal niet op vakantie: ga juist keihard aan het werk met het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking en treedt in dialoog met de Nederlandse bevolking. Het draagvlak ga je volgens haar niet oplossen met een politieke boodschap, wel met persoonlijke verhalen. ‘Laat die medewerker van een ontwikkelingsorganisatie zélf vertellen wat hij doet. Alle mensen in ontwikkelingssamenwerking moeten ambassadeur worden van hun eigen verhaal. Op dit moment is de communicatie veel te veel in handen van communicatie en campagnemedewerkers. Maar het moet jouw persoonlijke verhaal zijn, daarmee geef je het werk een persoonlijk gezicht.’

Evelijne Bruning (the Hunger Project) roept de sector op om op te houden met zelfkastijding. ‘Het grootste gedeelte van de ontwikkelingswerkers is heel cynisch en cryptisch geworden. Wat doen we? Gaan we een leuke lunchlezing houden, dan vragen we Linda Polman of Arend Jan Boekestijn. Dát is motiverend!’

Verder ontrafelt promovenda Sara Kinsbergen in een interview de negen mythes die er bestaan over het particulier initiatief (PI). Binnen professionele ontwikkelingsorganisaties bestaan veel vooroordelen over het PI. Zijn PI’s inderdaad amateurs en kijken medewerkers van professionele ontwikkelingsorganisaties neer op het PI? Kinsbergen doet een verrassende uitspraak. Volgens haar zijn medewerkers van ontwikkelingsorganisaties stiekem een beetje jaloers op de doe-het-zelvers in de hulp. Veel professionals tanken in het weekend zelfs bij in een PI omdat ze daar de passie voor het werk weer terugvinden.

Ook Marc Broere stipt in zijn Beschouwing hetzelfde probleem aan. Hoe gaan professionele ontwikkelingsorganisaties zich anders organiseren zodat hun medewerkers ook tijdens hun reguliere werkuren genoeg passie kwijt kunnen. ‘Als mensen op de werkvloer weer meer vanuit hun passie kunnen werken, zorgt dat meteen voor een veel vitalere ontwikkelingssector.’

Verder bezocht Tony van der Meulen BNN-voorzitter Patrick Lodiers, Judith Madigan van BrandOudLoud en schrijfster/columniste Renske de Greef. Wat maakte de meeste indruk op hen tijdens hun reizen door Afrika en Azië en hoe beïnvloeden deze ervaringen hun kijk op het huidige ontwikkelingsdebat? ‘Ontwikkelingshulp is niet het alles genezende medicijn, maar het kan wel werken als een vliegwiel met grote effecten’, aldus Patrick Lodiers die graag in Afrika komt om er ‘een pilsje’ te drinken met de mensen.

Tot slot verschijnt samen met deze reguliere editie ook een speciale bijlage van 36 pagina’s over evalueren. Dit in het kader van het 35-jarige jubileum van inspectiedienst IOB. Een apart nieuwsbericht hierover verschijnt spoedig.

Meer lezen? Word nu abonnee van Vice Versa en ontvang direct de zomereditie met de speciale bijlage over evalueren. Tevens heeft u de keuze uit een van de boeken uit onze boekenactie die u gratis krijgt toegestuurd.

Vice Versa. Weet wat er speelt.

Auteur
Vice Versa

Datum:
27 juni 2012