Tentoonstelling ‘Dankzij de bruggen’

Hans Aarsman doet een ontdekking in het Tropenmuseum  op donderdag 12 juli 2012 om 19:30 uur.

Het Tropenmuseum presenteert foto’s uit de eigen rijke historische fotocollectie waarop Hans Aarsman, de ‘Sherlock Holmes van de fotografie’, zijn oog liet vallen. De schrijver en voormalig fotograaf bekeek op uitnodiging van het museum duizenden foto’s uit het archief, waarvan de meeste foto’s afkomstig zijn uit voormalig Nederlands-Indië. ‘De grote verrassing van de fotocollectie was dat ik zo weinig beelden van landschap tegenkwam. Alleen als bruggen werden gefotografeerd; de brug moest erop en de oevers ook. Op zo’n moment sloop er iets van landschap in.’

Wayne Modest, hoofd Museale Zaken: ‘We nodigden Hans Aarsman uit omdat hij vaak net ziet wat anderen over het hoofd zien.’ Aarsman en het Tropenmuseum houden beiden van slow looking. ‘Rustig de tijd nemen om aandachtig naar foto’s te kijken en dan pas tot een interpretatie komen.’ Het Tropenmuseum wil vaker mensen uitnodigen in het fotoarchief te duiken om zo de historische collectie hedendaagse, nieuwe betekenissen te geven. Ook kunnen bezoekers dankzij die andere manieren van kijken de Nederlandse (koloniale) geschiedenis opnieuw gaan beschouwen.

Van 13 juli tot en met 11 november 2012 presenteert het Tropenmuseum de keuze van Hans Aarsman in de Parkzaal. R.S.V.P. voor 9 juli via rsvp@tropenmuseum.nl of 020 568 8422.

Auteur
Vice Versa

Datum:
26 juni 2012
Categorieën: