Rising China – Hoe de grootste dictatuur ter wereld ons eerst economisch inpakte en nu een militair offensief inzet

De opkomst van grootmacht China is overrompelend. Het land trok afgelopen decennia honderden miljoenen mensen uit de armoede. En hoewel de economische groei van China sinds 2010 afneemt, scoort zij voor 2012 nog steeds boven de 8 procent. Met China profiteert de rest van Azië en grote delen van Afrika.

Tegelijkertijd protesteren steeds meer Chinezen tegen de communistische dictatuur. Een herdenking van het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 wordt met harde hand onderdrukt. Naar schatting vinden in China rond de 50duizend opstanden per jaar plaats. China breidt in hoog tempo haar leger uit en jaagt een wapenwedloop aan met Japan, Zuid-Korea, India en zelfs Australia. Sommigen vrezen de ontploffing van de Chinese vastgoedbubbel, waarna het land in een diepe crisis kan belanden.

Wat weten we van China? En wat betekent de opkomst van het land voor ons? Voor onze werkgelegenheid? Voor onze veiligheid? Wordt de 21e eeuw inderdaad de eeuw van China? Of herstellen Europa en de Verenigde Staten hun macht uit de 20e eeuw?

Gastsprekers worden t.z.t. bekend gemaakt.

Datum: woensdag 26 september 2012

Tijd: 20.00 – 22.30 uur. Ontvangst om 19.30 uur.

Locatie: Theater de Nwe Vorst, Willem II Straat 49, Tilburg.

Entree: 5 Euro

Auteur
Vice Versa

Datum:
05 juni 2012
Categorieën: