Op welke nieuwe leest schoeien we ontwikkelingssamenwerking?

Ontwikkelingssamenwerking lijkt het zoveelste kroonjuweel van links dat snel zijn waarde verliest. Het automatisme dat er voor Ontwikkelingssamenwerking 0,7% of meer van het Nederlandse BNP beschikbaar is, ligt achter ons. Hulp aan zuidelijke landen is sowieso veel minder vanzelfsprekend geworden. Moeten we er eigenlijk niet alleen maar voor zorgen dat die landen economisch gaan groeien, net zoals Brazilië, China en India? En bevordert die hulp de groei of is het een belemmering?

Burgers en politici willen weten of ontwikkelingssamenwerking eigenlijk wel helpt en effectief is. De angst dat hulp leidt tot afhankelijkheid in arme landen – of erger, tot corruptie en apathie – is veel sterker geworden. We lijken op een kruispunt te staan. Hamvraag: hoe kunnen we effectieve hulp bieden? Waar is dat nog nodig? Moet ons beleid niet veel coherenter, zodat bijvoorbeeld onze landbouwsubsidies niet meer ingaan tegen de hulp? En hoe blijven de Nederlandse belastingbetalers er vertrouwen in houden?

We spreken erover met onder anderen Arend Jan Boekestijn, historicus aan de Universiteit Utrecht, die bekend werd door zijn kritische houding jegens ontwikkelingssamenwerking toen hij VVD-kamerlid was, Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib Nederland, RUG-ontwikkelingseconoom Dirk Bezemer en historicus en publicist Thomas von der Dunk.

Datum:                    15 juni 2012

Tijd:                         20:00 tot 22:00 uur

Locatie:                   ForumImages, Hereplein 73, Groningen

Entree:                    3,50 Euro

Gespreksleiding:     Hans Harbers

Reserveren:            Dit kan via 050-3120433

Meer informatie:    www.groningerforum.nl

 

Auteur
Vice Versa

Datum:
04 juni 2012
Categorieën: