‘BZ-ers’ hoog op de lijst

Verschillende politieke partijen presenteerden deze week hun verkiezingslijst. Vice Versa kijkt met belangstelling naar mensen uit de sector. Bram van Ojik en Désirée Bonis, momenteel beide werkzaam op het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ), staan op de verkiesbare plekken. Jeroen de Lange staat dat niet en trekt zich helemaal terug.

 Bram van Ojik op twee bij Groen Links

De eerste namen op de kandidatenlijst van GroenLinks zijn uitgelekt. Onder hen is een nieuwe naam: Bram van Ojik, huidig directeur van de Directie Sociale Ontwikkeling op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens verschillende media zou hij op de tweede plaats van de lijst komen, direct achter fractievoorzitter Jolande Sap.

Van Ojik was al actief in de politiek en speelde een belangrijke rol bij de oprichting van GroenLinks in 1990. In 1993 kwam hij voor GroenLinks in de Kamer, tot de verkiezingen van 1994. Zijn zevende plek op de lijst was toen niet genoeg voor een nieuw Kamerlidmaatschap.

Van Ojik werkte enkele jaren bij Milieudefensie om vervolgens bij het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de slag te gaan. Hij was voorlichter op het ministerie van Buitenlandse Zaken, was ambassadeur in algemene dienst en ambassadeur in Benin. Later werd hij ook directeur van de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB).

PvdA

Een andere ‘BZ-er’ Désirée Bonis, is op plek negen de hoogste nieuwe binnenkomer op de PvdA-lijst. Désirée Bonis was onder meer ambassadeur in Syrië en is nu directeur Afrika bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Jeroen de Lange, huidige woordvoerder Internationale Samenwerking van de PvdA, komt niet terug op de lijst. Hij is ontevreden met zijn plek en heeft zijn kandidatuur teruggetrokken. Op Twitter liet hij weten: ‘Het is voor mij – en naar ik weet vele anderen – onbegrijpelijk dat ik op onverkiesbare plaats ben gezet’.

 

 

Auteur
Dik van de Koolwijk

Datum:
22 juni 2012
Categorieën: