‘Verantwoordelijkheid Europees Parlement om Europese Commissie te controleren tijdens Rio+20’

IPS — De Europese Commissie is voorstander van een grotere rol voor bedrijven op de VN-duurzaamheidstop Rio+20. Dat zegt de onderzoeksgroep Corporate Europe Observatory (CEO). Die vindt het dan ook jammer dat het Europees Parlement geen delegatie naar Rio stuurt.

Het Europees Parlement besliste geen delegatie te sturen naar Rio+20 omdat de hotelkosten in Rio de Janeiro enorm gestegen zijn naar aanleiding van de top. Een flauw excuus, vindt het Corporate Europe Observatory, een onderzoeks- en campagnegroep die de invloed van lobby’s in de EU nagaat.

‘Eenvoudigweg betreurenswaardig’, zegt Belén Balanya, expert internationaal milieubeleid van CEO. Rio+20 ‘is het eindpunt van een proces dat al maanden aan de gang is, en het zou de verantwoordelijkheid van het Europees Parlement moeten zijn om te controleren en garanderen dat de Europese Commissie een adequate rol speelt in de onderhandelingen.’

Privatisering

Balanya wijst erop dat de Europese Commissie voorstander is van ‘een grotere rol van de bedrijven op Rio+20 en in processen die met de Verenigde Naties te maken hebben.’ Dat beleid ‘zal leiden tot een nog grotere privatisering van de natuur, die alleen een zeer kleine minderheid ten goede komt, en zal geen verandering proberen te brengen in het huidige consumptie- en productiemodel. Het zal de milieucrisis dus niet helpen oplossen.’

Rio+20 wordt van 20 tot 22 juni gehouden in Rio de Janeiro en komt na een aantal recente milieu- en ontwikkelingstoppen die weinig resultaat opleverden. Twintig jaar geleden werd in Rio de Janeiro de eerste Top van de Aarde gehouden.

Ook andere delegaties hadden felle kritiek op de stijging van de hotelprijzen in Rio. De Braziliaanse regering heeft deze week aangekondigd dat ze maatregelen neemt om de hotelprijzen te verlagen.

Vanuit Nederland zullen de staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma aanwezig zijn op de top, vergezeld door een ambtelijke delegatie en de premiers van Aruba en Sint Maarten.

Auteur
Julio Godoy

Datum:
20 mei 2012
Categorieën: