Uitreiking eerste Simon Jelsma Award

Op 24 mei wordt voor de eerste keer de Simon Jelsma Award uitgereikt. De tweejaarlijkse award van Oxfam Novib is een aanmoedigingsprijs voor jong ontwikkelingstalent onder de 35 jaar in Nederland, dat zich inzet voor rechtvaardigheid en armoedebestrijding wereldwijd.

Oxfam Novib eert met deze award haar oprichter Simon Jelsma (1918-2011). Hij streed zijn leven lang tegen armoede en onrechtvaardigheid en legde de fundamenten van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. In de geest van Simon Jelsma, die zichzelf in een interview met Vice Versa (december 2011 editie) typeerde als ‘een dromer, een denker, een doener en een doorzetter’, wil Oxfam Novib het werk van jonge rechtvaardigheidsstrijders bevorderen. ‘Symbolisch kun je het zien als het stokje dat wordt overgedragen aan een nieuwe generatie’, vertelt Linda van Veldhuizen, campagnemedewerker bij Oxfam Novib. *

De winnaar zal een prijs van 3000 euro ontvangen en toetreden tot de jury van de tweede award uitreiking in 2014. Oxfam Novib heeft acht kandidaten geselecteerd op basis van een aantal selectiecriteria: kandidaten hebben (aantoonbaar) al iets bereikt, hun actie heeft groeipotentie, de jongeren hebben oog voor machts-en marktverhoudingen in de wereld.  En ze hebben een ‘Yes we can’-mentaliteit. Van Veldhuizen: ‘Met andere woorden: het zijn mensen die het verschil kunnen maken.’

Wie zijn de kandidaten?

Tabitha Gerrets is de vrouw achter ID-leaks, een initiatief ontstaan tijdens A Call 2 Action van JongOS in januari 2011. ID-leaks poogt door kritische en constructieve discussies op fora van onder andere Trouw, Elsevier en De Telegraaf bij te dragen aan het publieke debat over ontwikkelingssamenwerking. Ook faciliteert ID-leaks trainingen en workshops ten aanzien van discussies over ontwikkelingssamenwerking.

Helen Kranstauber is directeur van het Food Film Festival, een initiatief van de Youth Food Movement, een mondiale jongerenbeweging die zich inzet voor duurzame en eerlijke voeding. Door de hedendaagse voedselproblematiek te combineren met het plezier dat men beleeft aan eten, hoopt het Food Film Festival het bredere publiek te stimuleren zich aan te sluiten bij de wereldbeweging.

Sanne Vroom is directeur van Timu Kota, Swahili voor team droom. De organisatie heeft als doel samen met jongeren, studenten en starters tot 30 jaar toenemend draagvlak te creëren voor de Millennium Ontwikkelingsdoelen. Door middel van theater, muziek, workshops, projectdagen en millenniumdoelenreizen beoogt de organisatie jongeren, ouderen, scholen en bedrijven te informeren en te inspireren tot betrokkenheid bij de millennium doelen.

Niels Oskam is de oprichter van Rank a Brand. Rankabrand.nl maakt kenbaar hoe transparant, groen en fair de bedrijfsvoering van een groot aantal merken is, van kledingmerken zoals Adidas en H&M tot elektronicagiganten als Philips en Apple. De organisatie hoopt op deze manier bij te dragen aan betere mondiale arbeidsomstandigheden en een schoner milieu. Via de website kan de consument een bewuste keuze maken voor een merk en daarnaast bijdragen aan actievoering.

Georgina Kwakye is de drijvende kracht achter Pimp My Village. De organisatie ondersteunt projecten van migranten in hun land van herkomst, vanuit de visie dat migranten betere kennis hebben van hun vaderland en daarenboven hun westerse kennis kunnen inzetten om de behoeften te vervullen. Bij de Pimp My Village projecten geven dorpen zelf aan wat zij nodig hebben en de donateur kan binnen een dorp specifiek doneren, van de schooltas van een kind tot een medisch echoapparaat.

Bonny Vrielink is oprichtster van de website ikkominactie.nl. Op de website staan verschillende goede doelen acties die de bezoeker kan steunen.  De oprichtster werkt vanuit de visie dat iedereen al op de kleinste manieren kan bijdragen aan een betere wereld. Om de lat voor bijdragen te verlagen en aan te sluiten op individuele behoeften, kan men als bezoeker van ikkominactie.nl zelf het thema van interesse bepalen en aangeven hoeveel tijd men wil besteden.

Erik Bos is de grondlegger van Libre Foundation, gericht op het aanbieden van op maat gemaakte leiderschapsopleidingen aan leiders van kleinschalige ngo’s in ontwikkelingslanden. De organisatie genereert haar eigen inkomsten voor de trainingsprojecten in het buitenland door in Nederland trainingen aan te bieden over onder andere leidinggeven, samenwerking, klantgerichtheid en projectmanagement aan marktconform betalende opdrachtgevers zoals AkzoNobel, SITA en de Gemeente Den Haag.

Tom van der Beek is oprichter van Butch & Sundance Media. De organisatie bestaat uit een team van professionele mediaspecialisten, die zich inzetten voor internationale ontwikkeling en duurzaamheid. Op basis van nieuwe media ontwikkelen de specialisten media- en communicatiestrategieën voor organisaties die zich richten op een betere wereld. Projecten variëren van het redden van de bij, het promoten van een vegetarische levenswijze, het organiseren van een duurzame filmfestival tot het ontwikkelen van educatieve spellen over ontwikkelingssamenwerking.

Stemmen

Van 24 april tot 5 mei kan iedereen op de website van Oxfam Novib zijn stem uitbrengen. In de tussenstand op 1 mei is Erik Bos van Libre Foundation de absolute koploper met bijna 850 stemmen, gevolgd door Tabitha Gerrets van ID-leaks met meer dan 750 stemmen. Niels Oskam van Rank a Brand staat in de tussenmeting onder aan de lijst.

Uiteindelijk worden de vier kandidaten met de meeste stemmen voorgelegd aan de jury. Op 24 mei zullen de juryvoorzitter Herman Tjeenk Willink (voormalig vicevoorzitter Raad van State) en medejuryleden Marius Ernsting (adviseur Goede Doelen Loterijen) en Farah Karimi (Algemeen directeur Oxfam Novib) de eerste Simon Jelsma Award toekennen aan het grootste jong ontwikkelingstalent van Nederland.

* Wilt u het hele interview lezen met Simon Jelsma? Stuur een mail naar info[a]viceversaonline.nl en wij sturen u een kopie van het interview dat in Vice Versa nummer 6 2011 verscheen.

Auteur
Céline Hoeks

Datum:
02 mei 2012
Categorieën: