‘Praten over 0,7 is een dinosaurussengevecht’

Het interview van Trouw met Alexander Kohnstamm, directeur van Partos, leverde veel reacties op via Facebook en Twitter. Vice Versa peilde een aantal meningen uit de sector.    

Voor de meeste betrokkenen is er maar 1 schuldige: de koppenmaker van Trouw. Verder gaat iedereen in de sector als een front achter Alexander Kohnstamm staan en lijkt de positie van de directeur van Partos geen schade te hebben opgelopen met zijn opmerkingen.

Toch heeft brandingdeskundige Judith Madigan haar wenkbrauwen gefronst toen ze het interview met Kohnstamm las. ‘De reacties zijn niet lovend’, zegt ze. ‘Zijn uitspraken kunnen de sector aardig wat deuken opleveren. Als ik naar de reacties kijk op de sociale media, dan gaat het allemaal weer over geld en de salarissen van de rijke directeuren, het is mega negatief. Ik vraag me dan af wat het doel is geweest van dit artikel. Ik neem aan dat Partos of Alexander Kohnstamm hier over heeft nagedacht. Ik ben wel heel erg benieuwd naar het verhaal erachter.’

Manuela Monteiro, directeur van Hivos, is een hele andere mening toegedaan. ‘Het artikel geeft duidelijk aan dat men binnen de sector wil gaan praten over nieuwe wegen. De kop van het artikel dekt alleen niet de inhoud van het interview.’

Leon Willems, directeur van Free Press Unlimited, sluit zich hier bij aan: ‘Als je het stuk goed leest staat er dat er eigenlijk veel meer geld nodig is dan de 0,7%. Maar dat is de nuance die iedereen overslaat.’

Tegenstrijdig

Judith Madigan plaatst hier een kanttekening bij: ‘Dat er wordt ingezet op inhoud is begrijpelijk. Maar het is echter wel tegenstrijdig: strijden voor een ambitieus totaalpakket, wat een sterk punt is, en zeggen dat de  0,7 % onderhandelbaar is. Als je het inderdaad over de inhoud wilt hebben, dan moet je niet over de 0,7% beginnen.’

Op een gesprek over de inhoud zat tot voor kort niemand te wachten in de sector, stelt Manuela Monteiro. ‘Het zou heel dom zijn geweest om tijdens de Catshuisonderhandelingen beleidsmatige bespiegelingen te gaan houden. ‘

Nu het kabinet is gevallen, zijn de kaarten anders geschud. ‘Er is nu ruimte om te gaan praten over een bredere agenda’, zegt Monteiro. ‘Ontwikkelingssamenwerking is toe aan een grondige modernisering. Het praten in oude OS-stijl, namelijk armoedebestrijding, is niet meer voldoende. Problemen als klimaat, voedselvoorziening, belang van water en veiligheid gaan de hele wereld aan. Als je het daarover wilt hebben is de 0,7 natuurlijk niet meer voldoende.’

Leon Willems vult aan: ‘Binnen de sector is volgens mij al veel langer het gevoel dat het vasthouden aan die 0.7% een soort dinosaurussengevecht is. Een vernieuwde, verfrissende en een heldere aanpak van een aantal hele grote problemen in de wereld is er al heel lang. Alleen is het voor Partos lastig dat zij een sector representeren die zo breed is als de hele Nederlandse samenleving: van mensen die kinderen willen redden tot mensen die militaire interventie willen ondersteunen. En de verdediging ervan doe je dan met een getal.’

Vanmiddag volgt een interview met Alexander Kohnstamm.

Auteur
Vice Versa

Datum:
15 mei 2012
Categorieën: