Onenigheid over ontwerptekst voor Rio+20

IPS – Na twee weken van onderhandelingen achter gesloten deuren heeft een voorbereidend comité van de Verenigde Naties geen consensus gevonden over een globaal actieplan voor Rio+20, de VN-top over duurzaamheid die half juni van start gaat in Brazilië.

Vertegenwoordigers van de 193 lidstaten konden de ontwerptekst ‘The Future We Want’ van meer dan 200 naar 100 pagina’s terugbrengen. Oorspronkelijk telde het document meer dan 6000 pagina’s met bijdragen van lidstaten, internationale organisaties en het middenveld.

Toch waren de delegatieleden ‘ontgoocheld en gefrustreerd door het gebrek aan vooruitgang’, verklaarde ambassadeur Kim Sook van Zuid-Korea na afloop van de onderhandelingen.

Nog een poging

Om de impasse te doorbreken, zal het comité nog een poging doen tijdens een geïmproviseerde vijfdaagse sessie vanaf 29 mei. Het wordt de laatste poging om het actieplan af te werken, dat vervolgens vanaf 20 juni ter goedkeuring zal worden voorgelegd aan de wereldleiders in Rio de Janeiro.

‘Laten we eerlijk zijn: momenteel is de onderhandelingstekst ver verwijderd van het gerichte politieke document dat de Algemene Vergadering heeft gevraagd’, verklaart Sha Zukang, secretaris-generaal van de VN-Conferentie over Duurzame Ontwikkeling, ofwel Rio+20.

‘Het moet de bedoeling zijn om in Rio te arriveren met minstens 90 procent van de tekst definitief klaar, en de moeilijkste 10 procent nog open voor onderhandeling op de hoogste politieke niveaus.’

Niets bereikt

‘De lidstaten raken het niet eens over het concept van groene economie en haar relevantie voor het Zuiden’, verduidelijkt Zeenat Niazi, programmadirecteur bij Development Alternatives Group in India.  ’Andere struikelblokken zijn duurzame consumptie en productie in het Noorden, sociale rechtvaardigheid vooral bij de ontginning van grondstoffen in ontwikkelingslanden, technologieoverdracht en handel.’

Vrijdag waarschuwde een coalitie van ngo’s in een mededeling dat Rio+20 op weg is om ‘nagenoeg niets bij te dragen aan de wereldwijde inspanningen voor duurzame ontwikkeling.’

‘Na vier maanden van gesprekken over het actieplan voor Rio+20, is er nog helemaal niets bereikt’, stelt Antonio Hill van Oxfam. ‘Er is nagenoeg niets uitgekomen dat zal leiden tot de zaken waarover regeringen het twintig jaar geleden al eens waren op de Top van de Aarde.’

Meer weten over de toekomst van internationale verdragen en de verschillende perspectieven tussen Noord en Zuid? Lees het interview van Martin Khor (South South Centre) en James Cameron (Climate Change Capital) in het laatste nummer van de Vice Versa. Neem nu een abonnement en u krijgt het laatste nummer nagestuurd.

Bron: IPS

Auteur
Thalif Deen

Datum:
11 mei 2012
Categorieën: