FNV Mondiaal debat: Het vrijhandelsverdrag met Colombia

Colombia heeft al jarenlang een zeer slechte reputatie op het gebied van mensenrechten.
Vakbondsactivisten worden op grote schaal geïntimideerd en vermoord. Inheemse
bevolkingsgroepen worden van hun land verjaagd om plaats te maken voor economische
‘ontwikkeling’.

De EU wil Colombia nieuwe handelspreferenties toekennen nu de nieuwe regering Santos zegt de straffeloosheid en het geweld aan te pakken. Onder het motto: Westerse multinationals kunnen met hun gedragscodes een positief effect hebben op de mensenrechtensituatie in Colombia en meer handel met dit grondstoffenrijke land helpt Europa uit de crisis. De Colombiaanse vakbeweging is tegen. De regering Santos heeft structureel niets verbeterd. Een handelsakkoord zou multinationals slechts de kans bieden te profiteren van de rechteloosheid in hun land.

Een debat op het scherpst van de snede, over het spanningsveld tussen economisch profijt en moreel-ethische waarden.

Met sprekers:
José Diógenes Orjuela García (Federación Colombiana de Educadores-FECODE (Federatie Onderwijsbonden)), Igor Kareld Díaz López (SINTRACARBON, vakbond  voor werknemers uit de steenkolensector), Daniel Hawkins (onderzoeker bij de Escuela Nacional Sindical, en verantwoordelijk voor de monitoring van multinationale bedrijven in Colombia en thema’s op het gebied van internationale handel.), Laura Rangel (Colombian Alliance against Free Trade, RECALCA), Tjalling Postma (FNV Mondiaal), Frank Bron (Amnesty International)

Datum:
Woensdag 30 mei, 19.30u
Locatie:

De Balie (Salonzaal)
Kleine Gartmanplantsoen 10,
Amsterdam

Neem voor meer informatie contact op met Hilde van der Pas: hildevanderpas@tni.org 020-6626608

Auteur
Vice Versa

Datum:
15 mei 2012
Categorieën: