Coolpolitics: Masterclass Buitenlandjournalistiek

Eind juni vindt de aftrap plaats van de tweede editie van de Coolpolitics Masterclass. Dit jaar staat het programma volledig in het teken van buitenlandjournalistiek.

Eind juni vindt de aftrap plaats van de tweede editie van de Coolpolitics Masterclass. Dit jaar staat het programma volledig in het teken van buitenlandjournalistiek. Aan de masterclass kunnen 12 jonge fotografen, journalisten en filmmakers deelnemen. Deze toekomstige opiniemakers hebben een zwak voor alles wat er gebeurt buiten onze grenzen. In een reeks van vier meerdaagse bijeenkomsten (in juni, augustus, september en oktober) komen alle aspecten van buitenlandjournalistiek aan bod.

In vogelvlucht
Hoe maak je een goed buitenlandverhaal? Wanneer zijn thema’s actueel en relevant en welke invalshoek neem je? Op welke manier maak je complexe thema’s toegankelijk en interessant voor een breed publiek? Dit soort vragen staan centraal tijdens deze masterclass. Tijdens de bijeenkomsten wordt zowel praktische als theoretische kennis opgedaan bij de masterclasses die gegeven worden door masters op het vlak van schrijven, fotografie en film. Daarbij is ruimte voor reflectie op eigen vakgebied, nieuwe technieken en uitdagingen, en discussie over bedreigingen en uitdagingen van het vak. Ten tweede komen verschillende mondiale thema’s aan bod door een aantal inhoudelijke colleges over o.m. globalisering, mensenrechten en duurzaamheid. Het derde element van de masterclass zijn de praktische vaktrainingen, waarbij skills als bloggen, onderzoeksjournalistiek en editing worden opgepoetst. De vaktrainingen worden gegeven door ervaren professionals.

Aan het einde van het traject maken de deelnemers een reportagereis naar Sub-Sahara Afrika, waar zij de opgedane kennis en vaardigheden – onder begeleiding – in de praktijk kunnen brengen. Na afronding van de masterclass zijn 12 deelnemers klaargestoomd voor een carrière in de buitenlandjournalistiek!

Inschrijven kan tot 31 mei 2012. Je kunt jouw inschrijving richten aan Eva de Vries via eva@coolpolitics.nl.

Meer informatie over de data en de planning vind u op de website van Coolpolitics.

Auteur
Vice Versa

Datum:
22 mei 2012
Categorieën: