Nieuwe Vice Versa: Balanceren tussen betrokkenheid en bemoeizucht

Nederlandse ambassadeurs in Afrika worstelen dagelijks met het vinden van de balans tussen betrokkenheid en bemoeizucht. Dat blijkt uit het artikel ‘Betrokkenheid of bemoeizucht’ dat vandaag in de nieuwe Vice Versa verschijnt. Verder in dit nummer een reportagereis van redacteur Eva de Vries, die in Tanzania de meningen peilde van betrokkenen over het eindigen van de Nederlandse hulprelatie met het land.

Waar gaat voor Nederlandse ambassades in Afrika oprechte betrokkenheid over in ineffectieve bemoeizucht? En hoe zoeken ambassadeurs hun weg in dat schemergebied? Tony van der Meulen gaat met deze vragen naar drie ambassadeurs toe: Hans Blankenberg (Ethiopië), Wouter Plomp (Benin) en Jeroen Verheul (Oeganda).

De vraag over bemoeizucht komen de ambassadeurs dagelijks tegen in hun werk. Blankenberg: ‘Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Ontwikkelingssamenwerking was vijfentwintig jaar geleden nog een stuk minder terughoudend. Ik ken al die foto’s:  de Nederlander staat, pijpje in de mond, aan een groep Afrikanen uit te leggen hoe het moet. Maar van dat binnendringen in een andere levenssfeer bleef eigenlijk niets hangen.’

De grens tussen bemoeizucht en betrokkenheid blijkt soms dun. Jeroen Verheul: ‘Je bent bijvoorbeeld betrokken als je een land helpt de voedselproductie te verhogen door samen de knelpunten op te zoeken. Maar als je daarna een advies uitbrengt over de aanpak, ben je dan al bemoeizuchtig of is het nog betrokken?’

‘Geven houdt mensen dom’

Redacteur Eva de Vries reisde naar Tanzania, een land waarmee Nederland een lange geschiedenis van ontwikkelingssamenwerking heeft. De hulprelatie wordt daar nu omgezet in een handelsrelatie. Ze peilde in Tanzania de meningen over deze beslissing. Opvallend is vooral dat hoogopgeleide Tanzanianen blij zijn met het vertrek van de Nederlandse hulp. ‘Tanzania is The Garden of Eden’, zegt bijvoorbeeld econome Janet Mbene, refererend aan de natuurlijke rijkdom van het land, de bodemschatten, het uitstekende klimaat en de mogelijkheden voor het toerisme. ‘We kunnen het nu zelf wel rooien.’ Volgens Mbene belandt het land eerst in een diepe recessie, maar daarna zal het beter worden.

Verder in de nieuwe Vice Versa:

–        Interview met bestuursvoorzitter Annemiek Nijhoff van branchevereniging Partos. Nijhoff zegde haar baan als Directeur-Generaal op toen de invloed van de PVV voelbaar werd op haar ministerie.

–        Voorbeschouwing op de RIO+20 conferentie. Is multilateralisme nog wel van deze tijd? Martin Khor van het South South Centre en James Cameron van het Climate Change Capital geven hun visie.

–        Marc Broere over beeldvorming over ontwikkelingssamenwerking. ‘De sector was als een auto zonder jaarlijkse apk-keuring.’

–        Ook aandacht voor het particuliere initiatief. Vice Versa legde de stelling voor: ‘Mijn individuele bijdrage aan een betere wereld eindigt bij mijn project.’

 

Wilt u dit nummer graag lezen? Neem dan een ABONNEMENT op Vice Versa en u krijgt het nummer nagestuurd.

Auteur
Vice Versa

Datum:
27 april 2012
Categorieën: