Indonesië hoort bij de BRICS-landen

IPS – Het zou niet meer dan logisch zijn als Indonesië ook toetreedt tot het BRICS-blok van grote opkomende economieën. De BRICS-landen zullen dan nog duidelijker moeten forBricsmuleren wat hun doel en identiteit is.

Indonesië is met z’n 248 miljoen mensen een voor de hand liggende kandidaat voor de BRICS, waarin Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika zich hebben verenigd, zegt István Tarrósy, politicoloog in het Hongaarse Pécs. Het land speelt al lang een belangrijke rol onder ontwikkelingslanden, sinds het in de Koude Oorlog een voortrekker was van de groep van Niet-Gebonden Landen.

‘Nu de Noord-Zuiddialoog verandert, binnen een wereld die multipolair wordt, behoort Indonesië tot de landen die de meeste invloed hebben op hoe de wereld zich ontwikkelt’ , aldus Tarrósy. Gezien het pragmatische buitenlandse beleid en de langetermijnsamenwerking met landen in de regio en daarbuiten, kan Indonesië de gemeenschappelijke stem van de BRICS-landen versterken, en het blok belangrijker maken, denkt hij.

Investeringen

Het zou gunstig zijn voor de groei van de investeringen in het land, maar ook voor de investeringen die Indonesië doet in andere ontwikkelingslanden. De Zuid-Zuidsamenwerking, ook in Afrika, zou een impuls krijgen als Indonesië een grotere rol zou gaan spelen in economische projecten.

De Indonesische economie groeit hard, afgelopen jaar met 6,5 procent, waardoor het in de regio belangrijker wordt dan Rusland, zegt John Mashaka, analist bij Wells Fargo Capital Markets. Er werd vorig jaar voor 204 miljard dollar (155 miljard euro) geëxporteerd en de kredietbeoordelingsbureaus zijn het land gunstig gestemd. ‘Indonesië is een economische macht om rekening mee te houden. Deelname aan BRICS kan bijdragen aan de geloofwaardigheid van het blok’, aldus Mashaka.

Veel mensen vragen zich echter af of de BRICS wel een rol van betekenis gaat krijgen in de multipolaire geopolitiek. De belangen van de leden lopen ver uiteen. China, Rusland en India zijn belangrijke grootmachten die strijden om invloedssfeer in Azië. Indonesië is daarentegen minder belangrijk op wereldschaal en is meer een belangrijke economische speler in de eigen regio, vergelijkbaar met Brazilië en Zuid-Afrika.

Asean

Wat dat betreft is de Asean misschien van meer invloed, vooral nu Birma (Myanmar) opener wordt, met daarbinnen een belangrijke rol voor de MIST-landen (Maleisië, Indonesië, Singapore en Thailand) – als die tenminste hun verschillen opzij kunnen zetten en economisch meer kunnen integreren.

Nu Zuid-Afrika is toegelaten tot de BRICS, zullen ook Indonesië, Turkije, Australië, Nigeria en Mexico volgen, voorspelt Alexandra Arkhangelskaya van het Instituut voor Afrikastudies aan de Russische Academie van Wetenschappen. Als dat gebeurt zullen de Brics duidelijk hun identiteit moeten formuleren.

De kans bestaat dat IBSA – het verbond van India, Brazilië en Zuid-Afrika – daardoor aan gewicht zal verliezen. Volgens sommigen vertegenwoordigen IBSA en BRICS de botsing tussen China en India. Volgens anderen speelt het belang van beide blokken op een verschillend niveau. BRICS is meer gericht op economie, als tegenwicht tegen het Westen, en IBSA houdt zich meer bezig met democratische waarden.

Lees ook het Meerjarige Strategische Plan van Indonesië

Auteur
Kester Kenn Klomegah

Datum:
24 april 2012
Categorieën: