Europese hulpbudgetten dalen

De ontwikkelingshulpbudgetten van EU-landen daalden in 2011 met 2,55 miljard euro. Dit blijkt uit de nieuwe OESO cijfers voor 2011. Olivier Consolo, directeur van Concord, spreekt over een nieuw tijdperk waarin er streng bezuinigd wordt op hulpgelden en regeringen harder in het budget voor ontwikkelingssamenleving snijden dan hun economie daalt.

Griekenland en Spanje korten het meest op ontwikkelingshulp (32.7% en 39.3%), gevolgd door Oostenrijk (14.3%), en België (13.3%). Volgens Oxfam Novib, dat direct na het nieuws met een eigen persbericht kwam, zal Nederland zich bij deze top aansluiten als het de bezuinigingen van 1 miljard doorvoert.

Volgens Consolo moeten Europese regeringen de voordelen van ontwikkelingshulp niet uit het oog verliezen. ‘Regeringen moeten zich realiseren hoe belangrijk ontwikkelingsprogramma’s kunnen zijn om de wereldarmoede te bestrijden. En hoe het ondersteunen van ontwikkelingslanden kan helpen om met de impact van de financiële crisis om te gaan.’

Koplopers?

Niet alle Europese landen keren hun rug toe naar ontwikkelingslanden. Italië, Zweden en Duitsland verhogen juist hun budget. Koploper Italië springt er in dit rijtje uit met een verhoging van 33 procent. Volgens Luca de Fraia van Concord’s AidWatch monitoring group en ActionAid Italië, moet dit getal enigszins genuanceerd worden. ‘Deze enorme verhoging van het Italiaanse hulpgeldenbudget is voornamelijk te verklaren door de kwijtschelding van schulden en de kosten van vluchtelingen. Om deze reden verwachten we dat het werkelijke percentage van Italië neerkomt op ongeveer 18 procent.’

Daarnaast zijn er landen die het bedrag voor ontwikkelingssamenwerking verhogen precies op het moment wanneer er internationale doelstellingen behaald moeten worden en het jaar daarop het bedrag weer naar beneden bijstellen. Zo verhoogden de Fransen in 2010 hun budget naar 0,50 procent. In 2011 werd dit percentage weer verlaagd naar 0,46 procent.

Volgens Jean-Louis Vielajus, Directeur van Coordination Sud, probeert Frankrijk op deze manier zich voor te doen als een goede donor die voldoet aan de EU doelstellingen, dit terwijl de werkelijkheid er anders uitziet: ‘Presidentskandidaten Nicolas Sarkozy en Francois Hollande zeggen dat ze pro-ontwikkelingshulp zijn. Maar Frankrijk is ver van het doel verwijderd om 0,7 procent van hun BNP af te staan aan derde wereldlanden’.

Oxfam Novib reageerde vanuit Nederland op de bekendmaking van de nieuwe OESO cijfers met de oproep aan rijke landen om zich aan de 0,7 procent belofte te houden. Deze forse daling in de internationale hulpgelden gaat volgens de stichting levens kosten.

 

Auteur
Janet Doorduin

Datum:
04 april 2012
Categorieën: