Debatavond Evert Vermeer Stichting: Mali en Senegal

Evert Vermeer Stichting organiseert een debatavond over de situatie in Mali en Senegal: tussen hoop en vrees in West-Afrika

Twee landen in West-Afrika hebben het nieuws de afgelopen maanden gedomineerd: Mali en Senegal. Mali was jarenlang hét schoolvoorbeeld van democratie in West-Afrika, maar ging hard onderuit. Met de opstand van de Toearegs en het uitroepen van de staat Azawad is stabiliteit en eenheid in Mali ver weg. Senegal kende een rumoerige verkiezingsstrijd maar lijkt, in tegenstelling tot haar buurland, nu een stabiele politieke situatie te krijgen.

Sinds 2002 was de republiek Mali, onder leiding van Amadou Traoré, één van de meest politiek stabiele landen in Afrika. Tot het Malinese leger een coup d’etat pleegde. In het ontstane machtsvacuüm veroverden de Toearegs grote delen van noordelijk Mali en riepen de staat ‘Azawad’ uit. Na het aftreden van de president is het land nu in handen van een overgangsregering die Mali binnen 40 dagen naar nieuwe verkiezingen moet leiden.

In buurland Senegal vond op 25 maart de tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaats. De aanloop naar de verkiezingen verliep onrustig, omdat zittend president Abdoulaye Wade, zichzelf voor een derde termijn verkiesbaar stelde. De tweede ronde werd met ruime meerderheid gewonnen door Macky Sall, de oud-premier. Uiteindelijk zijn de verkiezingen relatief goed en eerlijk verlopen en is de rust teruggekeerd in dit West-Afrikaanse land.

Hoe ziet de toekomst eruit voor de twee West-Afrikaanse landen? Wat betekent de afscheiding van Azawad voor de stabiliteit in de regio? Wat is de rol van de internationale gemeenschap in dit conflict?

Sprekers: Met o.a. Thijs Berman (Europees Parlement), Piet van Ommeren (ex interim-manager ICCO West Afrika in Mali / Fair & Sustainable Advisory Services), Prof. Dr. Mirjam de Bruijn (Senior researcher African Studies Centre) en Thea Hilhorst (Wageningen Universiteit).

Datum:
Dinsdag 24 april 2012, 19:30 -21:30 ( inloop vanaf 19:00)
Locatie:
Mozes & Aaronkerk
Waterlooplein
Amsterdam

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: evs[at]evertvermeer.nl. Doe dit snel want er zijn maar een beperkt aantal plekken. Voor meer informatie, zie de website van EVS.

Auteur
Vice Versa

Datum:
17 april 2012
Categorieën: