Debat over ontwikkelingssamenwerking in Fryslân met o.a. Frans Weisglas

Foto: © Carolien Achterbosch

VVD-prominent Frans Weisglas komt op woensdagavond 25 april naar Debatcentrum De Bres in Leeuwarden. Hier gaat hij in discussie met Friezen die bezig zijn met ontwikkelingsprojecten over de politiek-bestuurlijke betrokkenheid van Fryslân bij ontwikkelingssamenwerking.

Weisglas was jarenlang voorzitter van de Tweede Kamer en staat bekend om zijn uitgesproken mening over ontwikkelingssamenwerking. Hij vindt dat zijn eigen partij hier niet op mag bezuinigen. Tevens is Weisglas als ambassadeur actief voor ontwikkelingsorganisatie Terre des Hommes.

Veel Friezen zijn betrokken bij ontwikkelingsprojecten. Zo heeft de gemeente Smallingerland een stedenband met Gobabis in Namibië. Burgemeester Gerrit Jan Polderman van de Friese gemeente komt uitleg geven over de band met de Afrikaanse stad.

Millenniumdoelen

Ook komen er betrokkenen van het Friese ‘Schoon water voor Mozambique’ project. Met hun project dragen ze bij aan de millenniumdoelen van de Verenigde Naties voor ontwikkelingslanden. Een van de doelen is de beschikbaarheid van goede sanitaire voorzieningen.

Fryslân telt naast ontwikkelingsprojecten ook een aantal Fair Trade en Millenniumgemeenten. Verschillende bestuurders van deze gemeentes vertellen tijdens het debat hierover in De Bres.

Het debat staat onder leiding van interviewer Frénk van der Linden en wordt georganiseerd door Vice Versa, debatcentrum De Bres en Erica Tervelde.

Auteur
Vice Versa

Datum:
24 april 2012
Categorieën: