‘De schaduw van chagrijn is verdwenen’

In een interview met het Radio 1-programma Dit is de Dag, geeft Ben Knapen toe opgelucht te zijn niet meer te hoeven samenwerken met de PVV. ‘De PVV speelde steeds het zelfde riedeltje af als het ging om ontwikkelingssamenwerking: ‘weggegooid geld’, aldus de net ontslagen staatssecretaris.  

Al vanaf het begin heeft Ben Knapen hervormingen doorgevoerd samen met de toenmalige oppositie: ‘Ik keek breder dan alleen de coalitie.’ Hij zegt nooit met de PVV te hebben samengewerkt. De PVV heeft in het gedoogakkoord namelijk gezegd dat zij zich met het ontwikkelingsbeleid en buitenlandbeleid niet zouden bemoeien.

Knapen heeft in het begin wel gesprekken gevoerd met Johan Driessen. Het was een verwoede poging om hem betrokken te krijgen, maar dat kreeg weinig kans. Het profileringspunt van de PVV: ‘weg ermee’, was te overheersend.

De bezuinigingen zouden, volgens Knapen, best mogelijk zijn geweest. Maar dan wilde hij er wel zeker van zijn het hervormingsbeleid met de uitgetrokken middelen te kunnen uitvoeren. Als die zouden worden afgeroomd zou het erg lastig zijn geweest. Het hing samen met meerdere uitgaven, zoals aan klimaat. ‘Maar zover waren we nog niet. Ik ben niet onredelijk en ik wilde ook niet onder het motto ‘er is geen millimeter ruimte’ zitten.

Auteur
Esther van Ameijde

Datum:
25 april 2012
Categorieën: