BRICS-landen gaan meer samenwerken

IPS – De belangen van de BRICS-landen komen dichter bij elkaar en daarom gaan ze op hoog niveau meer samenwerken. Dat blijkt uit de slotverklaring van afgelopen donderdag van een top tussen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika in New Delhi.

Een ‘Zuid-Zuid-bank’, een bank met daarin de BRICS-landen, was volgens Indiaas voorstel een belangrijk onderwerp binnen de onderhandelingen. Maar deze is gisteren niet aangekondigd – nog niet.

Wel hebben de ministers van Financiën van de vijf opkomende economieën een werkgroep opgezet die serieus de haalbaarheid gaat bestuderen en op de top volgend jaar met een rapport moet komen.

‘Zo’n BRICS-bank is heel complex, bijvoorbeeld als het gaat om het beheren van kredietstromen’, zegt  Vivan Sharan, onderzoeker aan de prestigieuze Observer Research Foundation. ‘Maar de tijd is rijp voor dit idee, en er zijn geen belemmeringen meer. Het plan is nu om de bestaande financiële structuren niet te vervangen, maar aan te vullen.’

De vijf landen, die samen bijna de helft van de wereldbevolking uitmaken, zullen vanaf juni al wel opties kunnen verhandelen in lokale valuta. ‘Investeerders kunnen binnenkort in elkaars vooruitgang investeren. De liquiditeit zal groter worden en de marktintegratie beter.’

Frustratie

De frustratie over de geïndustrialiseerde landen was merkbaar tijdens de ontmoeting van de handelsministers, woensdag. De Braziliaanse minister Fernando Pimentel klaagde over de traagheid van hervormingen die het Internationaal Monetair Fonds heeft beloofd. De slotverklaring sprak bezorgd over de westerse economieën, met hun enorme staatsschuld, bezuinigingen op lange termijn en vooral het agressieve beleid van centrale banken om geld in de economie te pompen, wat stabiele kapitaalstromen en prijzen in opkomende economieën in gevaar brengt.

Uitgesproken negatief waren de BRICS-landen over de westerse sancties tegen Iran. ‘We respecteren de VN-resolutie, maar tegelijkertijd verbiedt dat landen niet om te handelen in essentiële goederen en wat nodig is voor het menselijk welzijn’, aldus de Indiase handelsminister Anand Sharma.

Volgens zijn Chinese collega Chen Deming kan niet worden verwacht dat China eenzijdige sancties tegen Iran volgt nu olieprijzen zo hoog zijn dat de economie er schade van ondervindt.

‘De periode van verandering in het Midden-Oosten en Noord-Afrika moet niet als voorwendsel worden gebruikt om de oplossing van langdurige conflicten uit te stellen’, luidde de slotverklaring, ‘maar moet juist dienen als prikkel om ze te beëindigen, vooral het Arabisch-Israëlische conflict.’ Deze uitspraak is opvallend vergeleken met het gedraai van voorheen, vindt Pushpesh Pant, hoogleraar internationale studies aan de Jawaharlal Nehru University. ‘Het is zeker een stevige mening voor een groep die wordt gezien als divers, met uiteenlopende belangen.’

Afwachten

Wat er van hun verklaringen terecht komt, moeten we nog afwachten, zegt Pant. ‘China heeft binnenlandse problemen, Rusland wordt steeds Europeser, Brazilië kan zijn Latijns-Amerikaanse anker niet van zich afschudden en India heeft serieuze problemen met zijn buren.’ Volgens de verklaring erkennen China en Rusland dat de drie anderen een sterkere positie binnen de VN moeten krijgen. ‘Maar het is de vraag of China bijvoorbeeld de kandidatuur van India voor de VN-Veiligheidsraad zal steunen.’

De kracht van de top in Delhi ligt volgens Sharan in het Delhi-actieplan dat gisteren ook werd gepresenteerd. Daarin wordt afgesproken dat de buitenlandministers elkaar voortaan zullen spreken tijdens de Algemene Vergadering van de VN, en de ministers van Financiën tijdens de G20-toppen en andere financiële bijeenkomsten.

‘Dit alles betekent dat we meer samenwerking kunnen verwachten zoals we ook hebben gezien in de Veiligheidsraad in2011’, aldus Pant.

Maar Philip de Wit, zaterdag in de NRC, trekt andere conclusies. De kop boven zijn artikel is: ‘Ongelukkige talkshow’. Hij schrijft dat volgens velen hét probleem van de BRICS landen is dat ze geen gezamenlijke en gecoördineerde acties lanceren. Een top blijft dan niet meer dan een talkshow, aldus een commentator.

 

Auteur
IPS Nieuws

Datum:
01 april 2012
Categorieën: