36e Globaliseringslezing: De ware kosmopolieten komen uit Afrika!

maandag 23 april 2012 – Aanvang: 20:30

Toegang: € 13,50 / € 10,00 met korting

Aanvang film: 19.00 uur, lezing en debat: 20.30 uur

Nairobi, Johannesburg en Harare hebben veel met elkaar gemeen en meer met London, New York en Brussel dan met het platteland van Afrika. Een nieuwe generatie schrijvers staat op in de metropolen van Afrika.

Zij richten hun blik over landsgrenzen heen en over de grenzen van de verbeelding. Hun verhalen spelen zich met hetzelfde gemak af in Lagos als in Antwerpen. Hun personages kunnen evengoed een witte als een zwarte huidskleur hebben. Hun verhalen gaan over universele kwesties, over mensen van deze tijd, niet over problemen in een ‘zielig’, achtergebleven, hulpbehoevend Afrika. Dankzij de nieuwe media vinden de verhalen hun lezers wereldwijd. De auteurs zijn niet honkvast, de wereld is hun podium.

‘Stedelingen en zeker schrijvers en kunstenaars lijken een gemeenschappelijke onzichtbare natie te vormen, met onderling sterkere banden dan die met mensen uit hun land van herkomst’, zegt schrijver en journalist Billy Kahora. Hij is hoofdredacteur van het Keniase literaire tijdschrift Kwani. Het blad werd in 2010 onderscheiden met de Prins Claus Prijs.

De verhalen en romans van Chika Unigwe spelen zich af in Antwerpen en in Nigeria. Zij beschrijft de levens van Afrikaanse vrouwen die hun eigen weg zoeken als migranten in het Westen en van vrouwen die hun zelfstandigheid bevechten binnen de traditie van hun eigen cultuur.

Kahora en Unigwe gaan in gesprek met Wim Brands (VPRO Boeken) over nieuwe perspectieven die Afrikaanse schrijvers aandragen in hun werk en hoe zij het oude westerse idee over wat Afrika behelst ver achter zich laten.

De Nederlands-Somalische schrijfster Yasmine Allas leest een column en de Zuid-Afrikaanse Ronelda S. Kamfer (writer in residence in Amsterdam) draagt poëzie voor.

Voorafgaand aan de Globaliseringslezing worden twee afleveringen vertoond uit de tv-serie Nieuwkomers van Wim Brands en David Kleijwegt (VPRO) waarvan één over Chika Unigwe.

De Globaliseringslezing is een samenwerking van de NCDO, De Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, Radio Nederland Wereldomroep en Sandra Rottenberg, voor deze gelegenheid in samenwerking met ZAM.

 

Auteur
Vice Versa

Datum:
19 april 2012
Categorieën: