LUX Nijmegen organiseert lezing opmars China en globalisering

In het voorjaar organiseert LUX Nijmegen in samenwerking met SID Nederland een lezingenreeks die grote globale probleem zal behandelen.

Dat China aan een onstuitbare opmars bezig is, moge duidelijk zijn. Het land is hard op weg om Amerika van de troon te stoten als grootste economie en om de grootste producent van alles te worden.

Deze economische groei wordt gevolgd door een groei in politieke macht; wij kunnen als Westerse landen wel allerlei landen willen veroordelen wegens schendingen van mensenrechten, maar als China dat niet wil, ontstaat er geen meerderheid in de VN Veiligheidsraad.

Maar wat weten we nu echt van China en van wat China wil? Er schijnt een interne machtsstrijd aan de gang te zijn over de plekken in het Politbureau, het hoogste bestuursorgaan van China. Maar echt zicht krijg je daar als buitenstaander niet op. Er schijnen veel interne onlusten te zijn, als gevolg van corrupte overheidsfunctionarissen, maar waar of hoeveel is niet duidelijk. De Chinese overheid houdt zich intensief bezig met het internet, om eventuele discussies in de gaten te houden, maar wil anderzijds wel bedrijven als Google en Facebook in haar land laten functioneren.

Iemand die de Chinese situatie van binnenuit kent, is Tak-Wing Ngo. Hij is hoogleraar aan de universiteit van Macau in China, maar ook professor in Rotterdam, auteur van meer dan 12 boeken over China en voormalig journalist en anti-corruptie-ambtenaar. Als iemand weet hoe het er in China voor staat en wat China nu eigenlijk wil, is hij het wel. Het debat staat onder leiding van Lau Schulpen van het CIDIN.

Datum:
Dinsdag 22 mei 20:00-22:00 uur
Locatie:

LUX
Mariënburg 38-39
Nijmegen
Entree:

5 euro, studenten gratisKaartverkoop: Via de site van LUX en aan de kassa. Kijk op de website voor meer informatie

Auteur
Vice Versa

Datum:
05 maart 2012
Categorieën: