Geruchten over bezuinigingen maakt de twitteraar in mensen los

De geruchten over de bezuinigingen in het Catshuis op ontwikkelingssamenwerking zorgde voor heel wat consternatie op internet. Vice Versa hield de stroom aan twitterberichten bij. Een overzicht van een roerige dag op het net.

Vanmorgen berichtten zowel Telegraaf als de Volkskrant dat er in het Catshuis volgens bronnen een akkoord zou zijn bereikt over de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Indicatie: een bezuiniging van 1 miljard euro.

In de loop van de ochtend brak op Twitter de discussie los, waarin mensen uit het ontwikkelingsveld, maar ook mensen buiten de sector hun mening gaven. De ingreep in het ontwikkelingsbudget, officieel bevestigd of niet, zorgde voor felle reacties. Vice Versa geeft een overzicht van de meest opvallende tweets en reacties.

Ongeloof en ontevredenheid

Het gros van de tweets is vol van ongeloof en ontevredenheid en gaan vooral over de hoogte van het genoemde bedrag: praktisch een kwart van het gehele budget voor ontwikkelingssamenwerking. Joël Voordewind, kamerlid voor de ChristenUnie, veroordeelt het CDA: ‘Schandalig, nog 1 miljard bezuiniging op ontwikkelingshulp. CDA waar is je ruggegraat? De allerarmsten draaien op voor onze crisis. Immoreel.’

Ook Tweede Kamerlid Arjan El Fassed reageert fel: ‘een miljard minder ontwikkelingssamenwerking is schandalig.’ Op de site van GroenLinks schrijft hij: ‘Als de geruchten in de kranten kloppen zou dat desastreus zijn voor ontwikkelingshulp. Alleen met voldoende hulp in ontwikkelingslanden kunnen we bijdragen aan vermindering van de kindersterfte, toegang tot schoon drinkwater, betaalbare medicijnen en eerlijke handel en stabiliteit.’

Immoraliteit tegenover armsten wordt regelmarig aangehaald in tweets of in de daaraan gelinkte artikelen. Tom van der Lee (Oxfam) twittert dat het schaamteloos is als het CDA 1 miljard euro ‘losgeld’ zou betalen om de PVV aan boord van het kabinet te houden. Hij sluit hiermee aan bij Alexander Kohnstamm (Partos), die eerder die dag in een interview met Vice Versa de kortzichtigheid van de bezuinigingen veroordeelde. Hij vindt dat het CDA ‘op kosten van de armsten’ dit ‘losgeld’ betaald om te kunnen blijven regeren.

Het NCDO haalt uit naar de PVV:  “Het lijkt er dus op dat de #PVV zijn zin krijgt over #ontwikkelingssamenwerking”.

Elisabeth van der Steenhoven (Directrice WO=MEN Dutch Gender Platform) reageert: “ 1miljard #ontwikkelingssamenwerking: jammer dat mensen uit ontwikkelingslanden niet kunnen weglopen van #catshuis onderhandelingen”.

Ondertussen zijn de Catshuisonderhandelingen nog in volle gang, maar dat is geen reden voor kerken om hun ontevredenheid stil te houden. Joanne van der Schee (Prisma) twittert een artikel van Micha Nederland (bestaande uit o.a. Kerk in Actie en de Protestantse kerk) waarin de Kamer en de onderhandelaars in het Catshuis worden gevraagd niet te snijden in het ontwikkelingssamenwerkingbudget.

CDA krijgt het vuur aan de schenen

Voornamelijk het CDA wordt door twitteraars en bloggers het vuur aan de schenen gelegd. Cordaid verwijst met haar tweet ‘Sombere dag van schaamte voor Nederland’ naar de gemoedstoestand van Rene Grotenhuis, die hij eerder deze middag toont in zijn blog. Hij roept dissidenten, partijbesturen en voorzitters op om een einde te maken aan dit besluit. Hij grijpt terug op Bill Gates, die vorige week nog poneerde dat duizend euro de sterfte van een kind kan voorkomen. Wat zou een miljard euro bezuinigingen in dat geval betekenen?

Later in de middag schrijft ook Jan Gruiters (IKV Pax Christi) een blog, waarin hij niet alleen ingaat op solidariteit, maar ook de internationale afspraken die Nederland heeft gemaakt. Hij veroordeelt het CDA sterk: ‘Hoe verkoop je een disproportionele bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking? Dan zou de christendemocratie haar ziel aan de PVV verkopen, uitgerekend op een onderwerp dat zo eigen is aan de achterban van deze partij. Dat zou geen visie zijn vanuit het radicale midden maar een keuze voor een radicaal dieptepunt.’

Andere geluiden

Vele verontwaardigde reacties dus, maar er zijn ook mensen die juist blij zijn met de bezuinigingen. Gerbert van der Aa, Afrika-verslaggever, wakkert op  zijn Facebook –pagina een discussie aan. ‘Weg met de hulpmaffia’. schrijft hij. Hij verwijst naar zijn artikel uit 2006 over het nut van ontwikkelingssamenwerking en stelt dat er sindsdien weinig veranderd is.

Halverwege de middag doet Anton ten Klooster, priester van het Aartsbisdom in Utrecht via Twitter nog een mooie duit in het zakje: ‘Gratis af te halen op Catshuis i.v.m. overboord zetten: principes, idealen. Meer info bij M. Verhagen o.v.v. Ontwikkelingssamenwerking.’

Ook de kranten (NRC, Trouw, Telegraaf, Volkskrant) en omroepen als de NOS en RTL zitten er boven op. Ontwikkelingssamenwerking is de sterspeler in de onderhandelingen en heeft lange tijd niet zo volop in de aandacht gestaan. Ondertussen houden de bewindslieden echter hun mond potdicht. Ontwikkelingssamenwerking is belangrijk, laten zowel premier Rutte, minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Knapen (BZ) aan de NOS weten, maar aan uitspraken over de onderhandelingen wagen ze zich niet. Wel laat Knapen weten dat de internationale reputatie van Nederland ‘heel moeilijk is om te zetten in euro’s’ en zegt Rosenthal dat hij zich vooral voor de Nederlandse belangen sterk maakt.

Wat die uitspraken betekenen voor het eindresultaat? Dat is nog gissen. En zo blijft het na drie weken Catshuis nog spannend. De hashtags #Catshuis, #moeilijkefase, #jekrijgtwatjegeeft blijven voorlopig nog wel even trending topic.

 

Auteur
Esther Roelofsen

Datum:
30 maart 2012
Categorieën: