Food Film Festival

Dit jaar sluit internationaal voedseldeskundige Tim Lang het Food Film Festival af met een keynote speech. Op zondag 18 maart om 20.30 uur deelt de Britse professor in Studio/K zijn visie op de toekomst van voedsel. De uitvinder van de food mile pleit voor een interdisciplinaire verandering van het voedselsysteem en waarschuwt voor een nieuwe crisis: de voedselcrisis. Het Food Film Festival is een initiatief van de Youth Food Movement (YFM).

“We slaapwandelen een crisis in. Obesitas is de gezondheidscrisis, de kosten die daaraan verbonden zijn zullen een economische shock voortbrengen. Daarnaast zal voedselzekerheid de komende jaren het thema zijn. Hoe kunnen we aan voldoende voedsel komen? Momenteel besteden we lang niet genoeg aandacht aan deze zaken. We kunnen dat niet overlaten aan de consument. Overheden moeten ingrijpen en wel direct. The Western Diet is Dying!”, aldus Lang (bron: The Guardian)

Tim Lang is professor Food Policy in Londen en consultant van de World Health Organization. Lang schreef verschillende boeken en (wetenschappelijke) artikelen waarin hij de staat van het huidige voedselsysteem weet te vatten en uitlegt waarom we als samenleving snel onze voedselconsumptie moeten aanpassen.

Tim Lang uitvinder food mile

De food mile is de afstand die voedsel aflegt voordat het op je bord ligt. Vroeger was die afstand vrijwel nihil, maar tegenwoordig kan eten letterlijk de wereld rond zijn gegaan voordat we er onze tanden inzetten. Dat is slecht voor het milieu maar ook een confronterende indicatie dat de mens steeds verder van de natuur afstaat.

Tim Lang: “De vraag van de 21ste eeuw is niet: is een fles water veilig?, maar: waar komt het vandaan, wat kost het om de fles hierheen te transporteren. En is het niet idioot om Italiaans mineraalwater te drinken als water uit de kraan net zo goed is? Dat zijn de echte vragen waarop burgers een antwoord willen.” (bron: De Volkskrant)

De toegang is gratis.

Spreker: Tim Lang
Datum:

Zondag 18 maart 2012, 20.30 uur, in de Rabozaal
Locatie:
Studio/K Amsterdam
Timorplein 62
1094 CC Amsterdam

Zie voor meer informatie de website van het Food Film Festival.


 

 

Auteur
Vice Versa

Datum:
14 maart 2012
Categorieën: