Debatavond van ZAM Magazine: Zoeken naar waarheid over Afrika

Zoeken naar waarheid over Afrika

Veel boeken over Afrika zeggen al op de flaptekst een einde te willen maken aan ‘stereotypen’ over Afrika -om vervolgens de ‘echte waarheid’ te presenteren. Zijn Afrikaanse vrouwen nu onderdrukt of sterk? Zijn kleine koffieplanters achterlijk of juist duurzaam en daarmee hun tijd ver vooruit? Wie in het Westen woont krijgt beeld na verwarrend beeld op zijn bord. Wat te denken, bijvoorbeeld, van de recente berichtenstroom over de ‘genocide’ van Afrikaner boeren in Zuid-Afrika?

Op 29 maart zal Seada Nourhussen (Afrika-redacteur van Trouw), op een debatavond die georganiseerd zal worden door ZAM Magazine i.s.m. het Forum for African Investigative Reporters, Kouassi en Akinbajo vragen naar hun merkwaardigste belevenissen. De zaal zal gelegenheid krijgen om eigen observaties en ervaringen naast die van de Afrikaanse OJ’s te leggen. Ook Afrikaanse correspondenten komen –via Skype- aan het woord over het continent waar zij inmiddels ook (vaak al heel lang) wonen.

Tijdens de debatavond zullen de volgende vragen centraal staan:
Hoe fair is, bijvoorbeeld, fair trade? Waarom moeten chocoladeboeren drie keer zoveel produceren als ze vroeger deden? Waarom is er nog steeds geen olieraffinaderij in Nigeria en waarom was er een demonstratie van hoeren op het vliegveld van Lagos? Bestond de hongersnood in de Hoorn van Afrika eigenlijk? En indien niet, waarom dachten we dat dan? Zijn piraten fout of goed? En mensensmokkelaars? Hoe zien de bevolkingslagen van de Afrikaanse diaspora in Nederland er precies uit? Wat voor beelden hebben wij van Afrika, en wat betekenen die beelden voor onszelf?

Datum
Donderdag 29 maart 2012, 19:30 tot 22:30
Locatie
Amsterdam
(Wordt nog nader bekend gemaakt)

Website Zam magazine

Auteur
Vice Versa

Datum:
08 maart 2012
Categorieën: