Debat van De Balie: Kony2012

De viral Kony2012 heeft niet alleen al meer dan 70 miljoen mensen bereikt, maar ook een vloedgolf aan reacties, opiniestukken en counter virals opgeleverd. Kony2012 is hot, trending, omstreden en vervloekt. Wat zegt dit over onze generatie dat we een campagne als deze zo snel omarmen en weer afstoten? De Balie zet de discussie voort en organiseert een debat over het fenomeen, het effect en het alternatief.

Heeft deze video de standaard gezet voor het moderne actievoeren? Kunnen we de social media strategie van Kony2012 in één lijn zien met het online activisme van de Arabische Lente? Click activisme en slacktivisme wordt vaak bekritiseerd als lui activisme, maar is de impact niet vele malen groter dan dat van de demonstrerende fulltime activist?

Wat zal daadwerkelijk het effect zijn van Kony2012? De Nederlandse tak komt naar De Balie om te vertellen over hun campagne: wat willen ze bereiken, hoe pakken ze het aan en kan een actie als deze werkelijk politieke druk opvoeren, of wordt de actie juist door politici gebruikt om hun eigen agenda te legitimeren? Kortom wie gebruikt wie?

Tot slot, is het mogelijk om op eenzelfde aansprekende manier wel een genuanceerder verhaal te vertellen? Verschillende alternatieve acties, virals en campagnes worden door een panel van experts en het publiek geanalyseerd.

Sprekers: Sarah Sluimer (columnist), Fabian Wolf – Stop Kony Nederland, Mark Woerde (Lemz), Actie Lab (Club Interbellum) e.v.a.

Datum:
Woensdag 28 maart, 20.30 uur
Entree:  5,- euro (tickets o.a. online verkrijgbaar)
Locatie:
De Balie
Kleine Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam

I.s.m. VPRO Dorst.

Voor meer informatie klink hier voor de website van De Balie

Auteur
Vice Versa

Datum:
21 maart 2012
Categorieën: