‘Akkoord over bezuiniging van miljard euro op ontwikkelingssamenwerking’

De onderhandelaars in het Catshuis lijken af te stevenen op een akkoord. Onderdeel daarvan lijkt een fikse bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking te zijn. De Volkskrant meldt dat volgens ingewijden het CDA heeft ingestemd met een nieuwe korting van 1 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking.

De afgelopen weken onderhandelden de PVV, het CDA en de VVD over een nieuw pakket aan bezuinigingen waarbij Geert Wilders al diverse keren aangaf dat extra korten alleen bespreekbaar zou zijn wanneer er ook fors gekort zou worden op ontwikkelingssamenwerking. Voor het CDA en met name voor Kathleen Ferrier ligt deze bezuiniging erg gevoelig. Het loslaten van de norm van 0,7 procent van het BNP leek eerder nog onbespreekbaar.

Door de bezuinigen zou Nederland naar 0,6 procent van het BNP zakken. Dat, terwijl Knapen in november nog aangaf dat tussentijds korten geen optie zou zijn. Het is dan ook nog onduidelijk waar de bezuinigingen binnen de begroting voor ontwikkelingssamenwerking zullen plaatsvinden, omdat de meeste uitgaven juridisch vast lijken te liggen.

Vice Versa peilt de reactie van betrokkenen…

Lees ook: KAN ER EIGENLIJK BEZUINIGD WORDEN OP ONTWIKKELINGSSAMENWERKING?

 

Auteur
Thomas Hurkxkens

Datum:
30 maart 2012
Categorieën: