Adopteer een revolutie

Al een jaar lang komen burgers in Syrië in opstand tegen het regime van Assad. De internationale gemeenschap is verdeeld over wat te doen en de gewone burger kan alleen maar toekijken. Gisterenochtend kwam IKV Pax Christi met een initiatief: ‘Adopteer een revolutie’. Wat houdt dit in en hoe gaat dit te werk?

Normaal gesproken worden er door ngo’s campagnes gevoerd om kinderen naar school te laten gaan, bezuinigingen tegen te gaan, of je kunt een kip adopteren. Niet eerder is er een campagne geweest om een revolutie te adopteren. Op de website van ‘adopt a revolution’ kun je met één druk op de knop al la de 1% club een comité steunen. Met percentage balkjes wordt  aangegeven hoe ver de teller staat voor de steun van een comité, daaronder wordt het nog ontbrekende bedrag voor die maand vermeld. Nu al wordt er volop getwitterd met #adoptrev. Helma Maas, persvoorlichter van IKV Pax Christi, stelt: ‘Na twaalf maanden is er nog  steeds actief vreedzaam verzet. Wij willen met dit initiatief het dappere werk van de Syrische burgers ondersteunen.’

Eind februari hadden jullie een aantal vergaderingen over wat te doen met de crisis in Syrië. Is deze actie hier uit voort gekomen?

‘Ja eigenlijk wel. We hebben deze actie op vrij korte termijn opgezet. De actie hebben we niet zelf bedacht, maar overgenomen van de Duitse campagne ‘adopt a revolution’. Duitsland is in 2011 deze actie begonnen en zij ondersteunen meerdere comités. De comités zijn de organisatoren van de vreedzame demonstraties, die elke week plaatsvinden in Syrië. Denk hierbij bijvoorbeeld aan filmers en de verspreiding van hun filmpjes over de stand van zaken en over de demonstraties. De comités zorgen ervoor dat de communicatie tussen de demonstranten in stand blijft en men op de hoogte wordt gehouden over hoe en wanneer demonstraties plaatsvinden.’

Is het niet vreemd om een revolutie te adopteren?

‘Wij vonden de term wel aansprekend. We bedoelen ermee dat een burgercomité jou solidariteit en geld nodig heeft. Het betekent dat je op een rechtstreekse manier vreedzaam verzet in Syrië steunt. De Duitsers vertalen het als ‘peetouder worden van een burgercomité’. Je moet het zien dat je als donateur een stukje van de revolutie adopteert. De Nederlandse burger voelt zich nu machteloos en dit is de eerste en enige actie in Nederland waarbij je als gewone burger iets kan doen door een handtekening of een euro te doneren.’

Hoe breed zal de actie gedragen worden? Denk je dat mensen bereid zijn om een revolutie te steunen/adopteren?

‘Juist door de naam spreekt het aan. We hebben de website vanochtend als proef geopend en is dus maar een paar uur oud. We konden al meteen zien dat er steun kwam. Het gaat razend snel. Vanavond wordt de website officieel gelanceerd. In Duitsland loopt de campagne al redelijk aardig en het bleek dat er heel wat mensen zijn die eraan meedoen.

Ambities om het een campagne als Kony te laten worden?

‘De link van de website zal op verschillende blogs en websites worden geplaatst. We hopen dat dit net als bij de campagne van Kony ook bij jonge mensen aanslaat. Tegenwoordig is de sociale media wel het communicatiemiddel om een campagne breed te verspreiden. De website van ‘adopt a revolution’  ziet er misschien gelikt uit, maar eerlijk gezegd is de campagne in korte tijd met een klein budget opgezet. Het is niet vergelijkbaar met campagne van Kony, waar wel heel veel geld in zit.’

Wat willen jullie met de actie concreet bereiken?

‘We willen dat burgercomités door kunnen gaan met vreedzaam verzet en demonstraties. Het vreedzame verzet moet echter wel goed georganiseerd worden, want het is heel gevaarlijk. Demonstranten moeten zich verstoppen voor de geheime dienst, maar moeten tegelijkertijd wel met elkaar kunnen communiceren om de straat op te gaan voor demonstraties. Daarom willen wij met deze campagne voorzien in de verspreiding van communicatiemiddelen en dus informatie.’

Hoe wordt het opgebrachte geld gemonitord? Is het met zekerheid te zeggen dat het niet uitgegeven wordt aan wapens?

‘We hebben heel goed nagedacht welke comités we willen gaan steunen. Hiervoor hebben we advies gekregen van Marjolein Wijninckx, medewerkster van IKV Pax Christi, die al twaalf jaar in Jordanië woont. Zij vertelde ons welke comités het beste zijn om te steunen. Verder werken we eigenlijk op basis van vertrouwen. IKV Pax Christi is al tien jaar werkzaam in Syrië en we hebben goeie ingangen en kennis van zaken. Dat biedt een bepaalde mate van zekerheid. Maar natuurlijk geen totale zekerheid, daarom is er controle op de comités. Ieder comité moet per maand een voortgangsrapportage bijhouden en aan ons opsturen. Bovendien vragen wij niet om grote bedragen, maar 900 euro per comité per maand. Wapens in de regio zijn nu erg duur. Ik heb me laten vertellen dat een Kalashnikov ongeveer 2000 euro kost, dus de kans is klein dat met ons geld wapens gekocht zullen worden.’

Waarop is het bedrag van 900 euro gebaseerd?

‘Per comité is het streefbedrag 900 euro. Een comité kan met dit bedrag een maand lang hun werkzaamheden uitvoeren. Via onze Duitse contacten hebben we een indicatie gekregen hoeveel geld er nodig is. Simkaarten kosten bijvoorbeeld twintig euro per stuk. De huur voor gebouwtjes, waar activisten zich in kunnen verbergen, is 100 euro per maand. Het bedrag voor het drukken van kranten en pamfletten en verspreiding ervan, is ongeveer 850 euro per maand. Dit is met name door de Duitse organisatie uitgezocht.’

Hoe wordt het vreedzame verzet van de comités op dit moment beschermd tegen het leger van Assad?

‘Sommige lokale burgercomités worden min of meer beschermd door het Syrische Vrije Leger (FSA). Dit doen zij door middel van een ring van FSA soldaten om de comités te stationeren. Voor andere comités is dat niet mogelijk omdat het leger niet aanwezig is. Weer andere comités willen gewoon geen bescherming. Een andere manier van beschermen is door informatie uit te brengen over de situatie van de burgers en de comités. Hierdoor proberen de mensen zich veilig te stellen. Informatie over de situatie tempert het geweldsniveau. Informatie verspreiding biedt dus enige vorm van bescherming en die proberen wij met deze campagne te ondersteunen.’

 

 


Auteur
Esther van Ameijde

Datum:
15 maart 2012
Categorieën:
Tags: