Wereldpodium: De bajes; hotel of hel?

Wereldpodium over gevangenissen in Nederland en daarbuiten

De gevangenisstraf is populairder dan ooit. Voor steeds meer delicten worden criminelen steeds langer achter de tralies gestopt. Met hen hoeven we geen medelijden te hebben, zo wordt er gezegd. Een gevangene heeft zijn eigen cel, met een bed, tv en drie maaltijden per dag, en de mogelijkheid om te sporten en te werken. De gevangenis is een hotel. En lange straffen of niet – na een paar maanden, hooguit een paar jaar staan ze weer op straat. We zijn veel te soft voor boeven en moordenaars.

Met al deze mensen achter de tralies willen we de samenleving veiliger maken en tegemoet komen aan gevoelens van vergelding. Maar op een dag komt de crimineel vrij – en dan? Dan zal blijken of de gevangenisstraf en het -regime effect hebben gehad.

Op deze avond van het Wereldpodium wordt er een blik geworpen achter de tralies van Nederlandse en buitenlandse gevangenissen. Een hotel? Een hel was het, zegt Joseph Oubelkas, een jonge Brabander die vier jaar onschuldig in een Marokkaanse cel zat en deze avond zijn schokkende verhaal doet. Dat zal ook Noa Lodeizen beamen, die met haar stichting Young in Prison jongeren in gevangenissen in Colombia, Malawi, Suriname en Zuid-Afrika ondersteunt en hen een toekomst probeert te geven.

Anton van Kalmthout, oud-hoogleraar Straf- en Vreemdelingenrecht aan de Universiteit van Tilburg, bezoekt regelmatig gevangenissen in het oosten van Europa. Onaangekondigd staat hij als waarnemer aan de poort, en schrikt soms over wat hij binnen aantreft. Een ex-directeur van een Nederlandse gevangenis, die uit veiligheidsredenen nog anoniem moet blijven, vertelt over het gevangenissenregime in Nederland, en waarom dat soms zo zwaar moet zijn.

De Tilburgse zanger Jacques Mees brengt de prison blues ten gehore, en in de pauze krijgt het publiek een speciaal hapje, dat in een gevangenis nooit zal worden geserveerd (of juist wel). Het laatste woord is deze keer niet voor de verdachte, maar voor filosoof Frans van Peperstraten . Hij probeert met u de vraag te beantwoorden of de ‘ideale’ gevangenis bestaat en hoe deze eruit moet zien.

 

Wat: Hotel Bajes. Achter de tralies van Nederlandse en buitenlandse gevangenissen
Wanneer:
Donderdag 1 maart, 20.00-22.30 uur
Waar: 
Theater De NWE Vorst (Willem II straat 49, Tilburg)
Entree: 
5 euro, incl. koffie en hapje

 

Auteur
Vice Versa

Datum:
17 februari 2012
Categorieën: